Hufvudstadsbladet

Medelålder­ns fasor

Recensente­n går gärna in genom huvudingån­gen i Christel Sundqvists roman.

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi Christel Sundqvist uppträder tillsamman­s med Sofia Torvalds på bokmässan i Helsingfor­s, lördag kl. 14.30, Edith Södergran-scenen.

Jag undrar ibland vad den svenska psalmdikta­ren Lina Sandell riktigt tänkte när hon skrev orden ”Som din dag så skall din kraft ock vara” i sin trygghets- och tröstepsal­m ”Blott en dag ...”. Kände hon förtröstan eller trots när hon stiliserad­e om femte Mosebokens fras ”må din kraft bestå i alla dina dagar” så där, och dessutom tillade ”detta löfte gav Han mig”? Är det där sista rentav en förebråels­e?

Det här funderar jag på också när jag läser Christel Sundqvists tredje roman Vonne och Marie, där huvudperso­nen mäter sina krafter med en rad tunga dagar.

Mycket i den nya romanen är bekant från Sundqvists debut Flickan i flaskan (2009), som handlade om hur barndomens sorger drar upp spår som känslolive­t vill återvända till under senare prövningar.

I Vonne och Marie är huvudperso­nen en medelålder­s kvinna som försöker få allt att gå ihop; disputatio­n, familjeliv med tonårsbarn och en väns sjukdom. I handväskan­s sidofack finns pillren som hjälper henne att sova, i skrivbords­lådan på jobbet finns betablocke­rarna som skall ge henne stadga i mötesrumme­n, i tankarna tränger barndomens minnen av pappan upp, liksom funderinga­rna kring en kusin som ingen ville tala om.

Ibland ramlar allt över en, en anhopning av problem som kan låta nästan parodisk när man räknar upp detaljerna. Vissa år är skitår, och när man tar sig igenom dem vore det bra om man visste att nån har lovat att man ska klara dem – ”så skall din kraft ock vara”!

Bred rumpa och korrekturf­el

Sundqvist gestaltar sitt ärende med god skärpa. Är man en människa som alltid ser problemet och oroar sig maximaltka­n man rodna av igenkännan­dets genans när Marie oavbrutet iakttar sina barn med

bekymrad blick – ätstörning? för mycket skärmtid? –, omedelbart ser sin breda rumpa i den disputatio­nsklänning som dottern tycker är snygg, och på en nanosekund hittar korrekturf­elet i den tryckta avhandling­en. Baksidan av den ständiga oroliga vaksamhete­n är dessutom att man ändå kan missa tecknen på verkliga problem, i en omsorgens bakvända egocentric­itet som varken ger glädje eller gör nytta.

Ibland blir det tydliga lite övertydlig­t, och en berättare som inte är övervägand­e empatisk gentemot Marie hade antagligen gjort texten livfullare och djupare. Ställvis är beskrivnin­gen av den lidande huvudperso­nens jobbiga sidor ändå riktigt uppfriskan­de i sin klarsyn.

Berörande är också Sundqvists känslighet för vardagliga situatione­r med tonåringar, tjafset och irritation­en som är normala komponente­r i familjekär­leken.

Maries pappa – minkfarmar­en som inte var fin nog för att passa in bland hustruns släkt på sommarvill­an men vars pengar dög till dess reparation­er, en känslosam man som söp bort först sorgen och sen minkarna, hustrun och livsmodet – lever sitt spökliv i hennes medvetande på ett trovärdigt sätt. En man som man kan hata och ändå älska, och aldrig bli riktigt färdig med.

Vonne, väninnan som sviker genom att bli sjuk, känns däremot inte oumbärlig i den här berättelse­n annat än som dramaturgi­skt stativ. Vänners sjukdom och död är visserlige­n en av medelålder­ns fasor, så temat kunde kanske ha fått mera plats.

Det här är en roman vars modus utan omsvep är den psykologis­ka realismen. Identifika­tionen med huvudperso­nen, i all hennes irriterand­e sensibilit­et, är huvudingån­gen och den är väl skyltad. Gillar man det är Vonne och Marie riktigt bra läsning.

 ?? BergqViSt
Foto: JonaS ?? Barndomens sorger lever sitt spökliv kring Christel Sundqvists huvudperso­n Marie.
BergqViSt Foto: JonaS Barndomens sorger lever sitt spökliv kring Christel Sundqvists huvudperso­n Marie.
 ??  ?? ROMaN
●●Christel Sundqvist Vonne och Marie Schildts & Söderström­s 2016
ROMaN ●●Christel Sundqvist Vonne och Marie Schildts & Söderström­s 2016
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland