Hufvudstadsbladet

Smala titlar dominerar årets August

Litteratur­pris Samtida fattigdom, kärlekslän­gtan och en hoppfull demensskil­dring kliver fram ur årets Augustpris­nominering­ar. Smal kvalitetsl­itteratur dominerar den skönlitter­ära kategorin medan fackböcker­na är mer uppmärksam­made.

- ERIKA JOSEFSSON/TT ELIN SWEDENMARK/TT

Den titel som kommer närmast den traditione­lla Augustvinn­arromanen är förmodlige­n Therese BohmansAft­onland, en roman om en nyseparera­d konstprofe­ssor som flyr samtiden med hjälp av sex, vin och dekadent konst.

– Det handlar om längan efter kärlek, om en kvinna som gjort slut på en lång relation och som är vilsen i tillvaron, säger Therese Bohman, glad över den bekräftels­e som en Augustnomi­nering är.

Samtidigt som kärleken och längtan efter densamma är eviga teman har även samtiden och världen på allvar flyttat in den svenska litteratur­en konstatera­r Kaj Schueler, för tredje gången ordförande i juryn för de skönlitter­ära nominering­arna.

Sårig uteliggare

I romanen Eländet låter Andrzej Tichý en cellist bli vittne till hur en sårig uteliggare blir överkörd av en buss. Olyckan drar i sin tur fram cellistens egna minnen från en fattig och trasig uppväxt.

Även Lars Norén, Augustnomi­nerad för första gången, ser på samtiden i En dramatiker­s dagbok 20132015. Åldrandet, döden, döttrarna och Heidegger är centrala teman i den tegelstens­tjocka tredje dagboken som enligt vissa kritiker också är den starkaste.

– Han är ju en läsare av Heidegger i vår samtid, och konfronter­as med tiggare och frågeställ­ningar om världspoli­tik och sådant, säger Kaj Schueler.

För den mest konkreta skildringe­n av samtida fattigdom står dock

Charlotta von Zweigbergk vars upp- märksammad­e reportageb­ok Fattigfäll­an handlar om Beata som blir sjuk och faller rakt igenom de svenska skyddsnäte­n. För denna sin fjortonde bok har Charlotta von Zweigbergk nu en chans att få en August i fackbokskl­assen.

– Men det är framför allt roligt eftersom den här boken har blivit en röst för alla dem som ingen lyssnar på. Jag har fått otroligt mycket respons från läsare som säger ungefär samma sak, ”det är jag som är Beata”.

Drömmare och dementa

Poeten och psykologen Ulf Karl Olof Nilsson är den här gången nominerad för sin essäbok Glömskans bibliotek där han med hjälp av exempel både från sin praktik och från litteratur­en försöker skildra språket hos bland andra drömmare och dementa. Debutanten Ida Sundin Asp har valt ett liknande tema. I sin barnbilder­bok I dag vet jag inte vem jag är skildrar hon en dement jagberätta­re som får hjälp av sitt barnbarn.

– Jag tycker att det behövdes en bilderbok på det här temat. Boken betyder mycket för mig, för den är inspirerad av min egen morfar. Den känns väldigt personlig och därför är det extra kul att den blir uppmärksam­mad.

Den här gången är det betydligt svårare att gissa vem som ska vinna. Kaj Schueler, kritiker och för tredje gången ordförande i juryn för de skönlitter­ära nominering­arna.

 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? 1947. Elisabeth Åsbrink koncentrer­ar sig på ett speciellt år i sin Augustnomi­nerade fackbok.
CATA PORTIN FOTO: 1947. Elisabeth Åsbrink koncentrer­ar sig på ett speciellt år i sin Augustnomi­nerade fackbok.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? AFTONLAND. Therese Bohman nominerade­s för sin roman om en vilsen kvinna.
FOTO: CATA PORTIN AFTONLAND. Therese Bohman nominerade­s för sin roman om en vilsen kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland