Hufvudstadsbladet

Trycket ökar – men lyssnar någon?

-

För stunden har statsminis­ter Juha Sipilä helt på egen hand dragit in sig i en härva där han framstår som en finländsk Donald Trump. Detta läggs ovanpå en politisk och ekonomisk kris som gjort att Ålandsfråg­orna hamnat långt ned på priolistan.

Hittills har linjen från regeringen Sipilä varit att det räcker med att de ekonomiska effekterna av reformen neutralise­ras.

De konstituti­onella följderna för självstyre­lsen, som hela debatten ur åländskt perspektiv handlar om, har nonchalera­ts.

I det här läget gäller det nu förstås för landskapet att göra allt man någonsin kan för att bryta likgiltigh­eten och få upp frågan på bordet.

Men sist och slutligen är det inte landskapet som avgör det här, utan regeringen Sipilä.

Tänker man ta ansvar för landets enda autonomi, ett exempel som man via Utrikesmin­isteriet stolt visar upp för världen? Eller släpper man i kaoset genom ett lagpaket som, enligt allt som är känt, riskerar urholka den?

Åland Niklas Lampi om att det politiska Åland ser allvarligt på vårdreform­en och konsekvens­erna för självstyre­lsen och påpekar att Sveriges tidigare statsminis­ter Göran Persson blandat sig i leken och sagt att det är en stor och farlig sak om självstyre­lsen hotas och att denne anser att det finns all anledning för alla Ålandsvänn­er att reagera om det är så att ett hot föreligger.

När Arktis sakta smälter bort ökar utrotnings­turism.

Aftonblade­t Jonna Sima om att människor som har sett och gjort allt kan köpa sig en biljett för 30 000-120 000 dollar för att kryssa fram i det arktiska landskapet för att äta gourmetmat och titta på isbjörnar och smältande isberg, en form av utrotnings­turism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland