Hufvudstadsbladet

Vinnaren tar inte riktigt alltid allt

Musik – Jag har ju sett henne, jag vet vem det är. Och hon är väldigt unik i sig. Det är det som kan leda vidare. Jättefin röst har hon också. Det säger artisten och låtskrivar­en Fredrik Kempe om Saara Aaltos möjlighete­r att slå igenom internatio­nellt eft

- FNB–JESSICA SUNI

Den mångfaldig­e Melodifest­ivalvinnar­en Fredrik Kempe är jurymedlem i svenska Idol och har just kollat på ett videoklipp där Saara Aalto sjunger The Winner Takes it All.

För tillfället befinner hon sig bland de fyra bästa och har chanser att vinna. Men de musikproff­s SPT talat med är eniga om att vinnaren inte alltid är den som klarar sig bäst efteråt.

Kempe säger att det är ganska svårt att göra genombrott på de internatio­nella marknadern­a som musikartis­t. I dag är rätt låtar ofta viktigare än artistens varumärke, eftersom folk lyssnar på hitlåtarna.

– Om man är med i ett Idol-program eller liknande och använder det som en bas för att få tag på de bästa låtskrivar­na och de bästa låtarna ökar man sina chanser till att det går riktigt bra efteråt, säger Fredrik Kempe.

En annan viktig sak är att ta vara på de goda råd man fått under tävlingspr­ocessen och fortsätta att vara lyhörd för folk som gett goda råd tidigare.

Kempe är van vid att jobba med artister som befinner sig i början av sina karriärer. Innan de etablerat sig som artister är det lätt att hjälpa dem hitta låtar, eftersom de är öppna. Efter att de fått en publik kan det vara svårare.

– Det finns en inbyggd problemati­k i att bli väldigt berömd väldigt fort när man är väldigt ung. Man måste försöka inse skillnaden mellan att vara tv-artist och riktig artist, säger Kempe.

Karriär i England?

De finlandssv­enska producente­rna och låtskriben­terna Niklas Rosström och Patric Sarin anser båda

att●Saara●Aalto●kan●skapa●sig●en●karriär●i●Storbritan­nien.

–●Nu●har●hon●ploppat●upp●som● det●här●undret●som●kommer●från●ett● land●nånstans●som●heter●Finland,●säger●Rosström.

–●Hon●har●gjort●något●som●är●ganska●ofinskt,●att●våga●åka●iväg●och● blotta●sig●själv●på●den●internatio­nella●marknaden,●säger●Sarin.

Efter●en●lite●trevande●början●har● Saara●Aalto●lyckats●överraska●och●visa●sin●mångsidigh­et●med●varje●nummer.●Rosström●tror●inte●hon●behöver● vinna●tävlingen●för●att●slå●igenom.●

–●Ettan●får●stämpeln●av●att●vara● en●Eurovision­s-●eller●Idol-vinnare.● Det●är●alltid●tvåan●och●trean●som●har● lyckats●skapa●sig●en●egen●karriär,●säger●Rosström.

Patric●Sarin,●som●själv●varit●jurymedlem●i●finska●Idols,●håller●med.● Han●anser●emellertid●att●det●är●jobbigt●att●placera●Saara●Aalto●inom●ett● visst●format,●något●som●kan●göra● henne●svårsåld.●Som●exempel●nämner●han●hennes●varierande●låtval●i● tävlingen.●Förutom●Abba●har●hon● uppträtt●med●sånger●av●Céline●Dion● och●Björk,●stilmässig­t●för●olika●för●att● platsa●på●samma●skiva.

–●Simon Cowell●bör●ha●planerat● oerhört●fint●hur●dom●tänker●brejka● henne,●säger●han.

Sarin●kan●tänka●sig●en●framtid●för● Aalto●inom●musikaler.●

–●Jag●tror●hon●har●marknadsfö­rt● sig●så●bra●så●hon●kan●få●någon●musikalrol­l●i●till●exempel●London.●Hon● uppträder●väldigt●teatralisk­t●och●är● hemskt●duktig●på●att●sjunga.

Om●Saara●Aalto●slår●igenom●med● en●skiva●är●det●på●vuxensidan,●till●exempel●med●coverlåtar,●tror●Sarin.

–●På●tonårsscen­en●ser●jag●henne● inte●blomstra,●men●det●betyder●ju●inte●att●hon●inte●kunde●bli●framgångsr­ik,●säger●han.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? INGEN RäDSLA. Artisten Saara Aalto är nu bland de fyra bästa i brittiska X Factor. I februari deltog hon i inhemska tävlingen för ny musik UMK med låten No Fear.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N INGEN RäDSLA. Artisten Saara Aalto är nu bland de fyra bästa i brittiska X Factor. I februari deltog hon i inhemska tävlingen för ny musik UMK med låten No Fear.
 ?? FOTO:
MARKKU ULANDER ?? BEHöVER INTE VINNA. Niklas Rosström tror att Saara Aalto kan klara sig bättre inom musikindus­trin om hon blir tvåa eller trea i X Factor.
FOTO: MARKKU ULANDER BEHöVER INTE VINNA. Niklas Rosström tror att Saara Aalto kan klara sig bättre inom musikindus­trin om hon blir tvåa eller trea i X Factor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland