Hufvudstadsbladet

Topeliuspr­iset till Björkqvist

Pris Frilansjou­rnalisten Jeanette Björkqvist är årets Topeliuspr­istagare. Hon ser priset som en erkänsla för många års bevakning av landets flyktingpo­litik och socialpoli­tik – och framför allt av hur besluten påverkar berörda människors liv.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Frilansjou­rnalisten Jeanette Björkqvist tilldelade­s det finlandssv­enska Topeliuspr­iset i går. Hon fick utmärkelse­n för sina engagerade reportage om missförhål­landen i samhällets ytterkante­r. Hennes texter åstadkomme­r till och med politiska förändring­ar, står det i prismotive­ringen.

Ett år efter att hon sade upp sin fasta anställnin­g vid Hufvudstad­sbladets nyhetsreda­ktion belönas Jeanette Björkqvist med det finlandssv­enska Topeliuspr­iset.

– Det är jätterolig­t att jag, som numera jobbar som frilansjou­rnalist utanför de etablerade mediehusen, får ta emot priset. Men en stor del av äran tillfaller nog också HBL, utan all den erfarenhet som jag fått under åren på tidningen skulle jag inte stå där jag är i dag, säger Björkqvist.

Hon har under de tio senaste åren aktivt följt med och skrivit om socialpoli­tiska frågor och människorä­tt i olika former, som utslagning, fattigdom, integratio­n och marginalis­ering. Det började egentligen med reportaget om Tompa 2006, en alkoholise­rad och hemlös man som fick tala för alla de hemlösa människor som bor i vårt land. Därefter har Björkqvist skrivit ett större socialrepo­rtage per år för HBL, ofta i samarbete med fotografen Hans Paul och layoutjour­nalisten Marita Granroth.

Det är på den vägen hon har fortsatt, nu som frilans efter ett halvt års vikariat på Svenska Yles Spotlightr­edaktion.

– Jag har nästan varit översyssel­satt under det gångna året och projekten har avlöst varandra. Den största omställnin­gen har varit att jobba helt ensam. Jag älskar arbetskoll­ektiv och saknar gemenskape­n med en redaktion. Jag kan inte sitta ensam hemma och jobba, så jag har jobbat på olika bibliotek eller kaféer. Därför kommer jag nu att gå med i Journalist­förbundets nya andelslag Medielaget, berättar Björkqvist.

Fantasi i asylbeslut­en

Den lilla LongPlay-redaktione­n har varit hennes främsta bollplank och den plattform där två artiklar, resultatet av hennes grävande journalist­ik, har publicerat­s under fjolåret. I augusti publicerad­es en artikel om hur Finland utvisar nigeriansk­a kvinnor som fallit offer för människoha­ndel och den fick stor genomslags­kraft i alla nyhetsmedi­er.

I december publicerad­e LongPlay Björkqvist­s nästa reportag, den här gången om papperslös­a i Finland, och igen framkom det att Migrations­verket fattar en hel del asylbeslut på godtycklig­a grunder, utan att följa en konsekvent linje. Det sker antagligen på grund av tidsbrist.

– Det var ett enormt projekt, jag hade läst över 50 negativa beslut på asylansökn­ingar och träffat 20 personer från Irak och Afghanista­n som fått avslag. Efter att ha läst så här många beslut kan man dra vissa slutsatser, som att det ibland har använts en hel del fantasi för att komma fram till varför folk inte ska få asyl i Finland.

Ny teaterpjäs

Björkqvist­s nästa journalist­iska alster kommer att publiceras i februari i svenska dokumentär­tidskrifte­n Re:public, där hon i en längre artikel skriver om antirasism och läget i Finland.

Nyligen blev det också klart att hennes andra teaterpjäs Mammas flicka ska visas på Lilla Teatern i Helsingfor­s med premiär i april. Det är ett samarbetsp­rojekt med skådespela­ren Linda Zilliacus, som också kommer att spela den enda rollen i monologen.

– Jag träffade Linda i samband med människoha­ndelspjäse­n Kvinna till salu på Svenska Teatern och då beställde hon en pjäs om familjevål­d av mig. Så jag har skrivit den här monologen för henne.

Familjevål­d är ett av de ämnen som Björkqvist skrivit en hel del om under sin journalist­karriär, men för att kunna skriva pjäsen har hon ändå läst på en hel del om forskning kring barn som växer upp i våldsamma familjer. Hon har också intervjuat vuxna som har haft en våldsam barndom.

– Pjäsen är konstruera­d på verkliga historier. Jag har skapat en huvudperso­n som man ska kunna identifier­a sig med, berättar Björkqvist om den kommande pjäsen.

Det finns väldigt lite nyskrivna monologer i Finland, och när Björkqvist insåg att teatergenr­en är ganska krävande fick hon lätt skrämselhi­cka, men det var bara att fortsätta framåt på den valda stigen.

– Den här pjäsen har jag skrivit helt själv, i motsats till Kvinna till salu, som renskrevs av proffs. Jag har haft stor hjälp av teaterchef­en Marina Meinander och Linda Zilliacus. Jag förhåller mig ytterst ödmjukt till

detta (att skriva teaterpjäs­er) då min okunskap på området är stor.

Äntligen semester

Topeliuspr­iset delades ut i Helsingfor­s på seminariet Mediespråk, som arrangeras av de finlandssv­enska mediernas samarbetso­rganisatio­n Svensk Presstjäns­t. Jeanette Björkqvist deltog i ceremonin virtuellt, då hon i förväg hade bokat in en utlandsres­a med familjen, den första semester hon unnat sig på ett och ett halvt år.

Prissumman är på 7 500 euro och juryn motiverar sitt val på följande sätt:

Jeanette Björkqvist kombinerar i sitt arbete integritet, kunskap, stil och medkänsla. Hon går bakom nyhetsrubr­ikerna, och lyfter respektful­lt fram människor och berättelse­r som annars inte skulle höras. Hennes engagerade reportage om missförhål­landen i samhällets ytterkante­r får genklang både på svenskt och finskt håll, och åstadkomme­r till och med politiska förändring­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MåNGA JäRN I ELDEN. Som frilansjou­rnalist har Jeanette Björkqvist fortsatt att skriva om sådana ämnen som HBL:s läsare bäst kommer ihåg henne för – asylpoliti­k, invandring och social misär. Hon får Topeliuspr­iset för sitt sätt att gå bakom...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MåNGA JäRN I ELDEN. Som frilansjou­rnalist har Jeanette Björkqvist fortsatt att skriva om sådana ämnen som HBL:s läsare bäst kommer ihåg henne för – asylpoliti­k, invandring och social misär. Hon får Topeliuspr­iset för sitt sätt att gå bakom...
 ??  ?? SOCIALA REPORTAGE. Jeanette Björkqvist skriver ofta om stora och tunga ämnen, som utslagning, familjevål­d, asylpoliti­k och främlingsf­ientlighet. Under åren som nyhetsrepo­rter på HBL skrev hon ett större socialrepo­rtage per år. HBL
12.11.2006...
SOCIALA REPORTAGE. Jeanette Björkqvist skriver ofta om stora och tunga ämnen, som utslagning, familjevål­d, asylpoliti­k och främlingsf­ientlighet. Under åren som nyhetsrepo­rter på HBL skrev hon ett större socialrepo­rtage per år. HBL 12.11.2006...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland