Hufvudstadsbladet

Bygg ett svenskt land

- CAMILLA PARO-KOIVISTO Kyrkslätt

spRåK Eftersom vår riksdag och regering och en stor del av de vanliga dödliga redan länge, sakta, men säkert, frusit ut det svenska i Finland kanske man på riktigt borde svänga sig inåt och ge ordentlig klang åt det envisa epitetet ”svenska talande bättre folk”!

Jag välkomnar faktiskt med öppna armar ett vårdbolag (HBL 13.1) som lovar mig service på svenska, inte bara ”erbjuder vård på svenska om vi har tillgång till svenskkunn­iga läkare ...” Tänk vad härligt, en oas där jag inte behöver stå på mig, inte behöver känna mig besvärlig, ett ställe där jag bara kan promenera in och prata mitt modersmål!

Kan vi inte bygga upp ett nätverk av postkontor, museer, biosalonge­r, kaféer, restaurang­er, domstolar, fängelser, mobilopera­törer, bilverkstä­der, besiktning­sstation, matbutiker, kollektivt­rafik, hundhotell och grillkiosk­er där vi finlandssv­enskar med lätt hjärta och med ett leende på läpparna kunde stövla in och bli förstådda och betjänade med ett glatt ”hejsan och välkommen” – utan grymtninga­r, besvärade blickar och obehag. Tänk, ett helt eget litet Svenskfinl­and ...

Vill ingen leka med mig så får jag leka för mig själv, vill ingen underhålla mig så får jag underhålla mig själv. Vill ingen äta glass med mig, så äter jag hela paketet själv!

Men, kom ihåg! Sedan när vi har fått det här mysiga nätverket att fungera och vi lever lyckliga och länge vill jag nog inte höra något gnäll från Sannfinlän­darna och deras gelikar om att det är orättvist! Att det är oförskämt att ha det så bra och trevligt. De har haft sin chans att ha oss med i sina lekar – nu får de skylla sig själva. Sköta sin diabetes och sitt svårmod bäst de behagar. Så det så!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland