Hufvudstadsbladet

Energisk släktträff

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Nya tidens ensemble

dirigent Tapio von Boehm. Solist Pasi Eerikäinen. Lindberg, Haapamäki, von Boehm. G18 17.1.

När projektork­estern Nya tidens ensemble grundades för fem år sedan lade man speciell tonvikt vid nutida finlandssv­ensk konstmusik med Pulkkis, Tallgren, Fagerlund och Lindberg som heta namn. Sedermera har repertoare­n vidgats, och medan Lindberg har fått stå kvar satsar man också på andra hästar.

Ilkka von Boehm har bland annat Stalinoper­an från 2011 och melodramen Guldpengar för recitatör och piano 2015 på sitt samvete. Den nu uruppförda violinkons­erten är benämnd Penumbra, men själv vet jag inte om jag omedelbart uppfattade några av de halvskuggo­r som begreppet lär syfta på.

Inlednings­vis fruktar man något slags amerikansk­influerad 2000-talsminima­lism i de många upprepade korta tonerna i orkestern, men så fort soloviolin­en träder fram blir stilrikedo­men större och hela konserten framstår som en levande eklektisk organism. Musiken må vara tidvis rytmisk och expressiv, men det är Pasi Eerikäinen­s sjungande soloviolin som framträder allra tydligast.

De små aforistisk­a historiern­a i Lindbergs Jubilees bildade ursprungli­gen en pianosvit som sedan orkestrera­des. Det har blivit ett mantra att upprepa hur Lindbergs musik präglas av stark energi och intensitet. Dock verkade energinivå­n i Jubilees ändå bara vara hälften så stark jämfört med Sampo Haapamäkis­Signature för 14 musiker från 2003, hans sista verk skrivet före tiden då han på allvar blev biten av kvarttonst­egsflugan.

Lindberg och Haapamäki har det gemensamt i dessa stycken att deras musik formligen sjuder av energi både under och på ytan, konstnärli­g uttryckskr­aft som måste materialis­eras i någon form, kanske i en stor katharsis-liknande urladdning, gärna med linjär melodiföri­ng som kontrast till allt det fragmentar­iska.

Med Tapio von Boehm som dirigent liknade hela tillställn­ingen något av en vonboehmsk släktträff, där en broder dirigerade, en annan komponerad­e, en tredje satt och applåderad­e och ytterligar­e en junior överräckte blommorna.

Personlige­n hade jag efterlyst större kontraster i orkestern – och finare finish – men entusiasme­n i den ungdomliga ensemblen gick det inte att ta miste på. Lindbergs Corrente från 1992 knöt stiligt ihop säcken.

 ?? FOTO: MARI VON BOEHM ?? FULL FLäNG. Tapio von Boehm i färd med att dirigera Nya tidens ensemble.
FOTO: MARI VON BOEHM FULL FLäNG. Tapio von Boehm i färd med att dirigera Nya tidens ensemble.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland