Hufvudstadsbladet

”Ett dubbelt medborgars­kap är inget hot”

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Försvarsut­skottet grillade försvarsmi­nister Jussi Niinistö om dubbla medborgars­kap. Niinistö vidhåller att nyhetsrapp­orteringen varit felaktig, även om det ”inte varit någon rök utan eld”.

Försvarsmi­nistern hade redogjort för läget i försvarsut­skottet, och säger att han har gett samma bud som han sagt i offentligh­eten tidigare.

– Det har inte getts några allmänna riktlinjer om dubbla medborgars­kap, säger Jussi Niinistö (Sannf) efter utskottsmö­tet.

Tidigare gick han hårt ut mot Yles rapporteri­ng om fall där dubbla medborgare behandlats olika, och sade att han tror att Yle utsatt för någon form av test med falsk informatio­n.

– Vi har haft två fall där det getts felaktiga riktlinjer, ett vid brigaden i Kainuu som vi redan korrigerat, och ett till som är under utredning och som jag därför inte kan kommentera. Så – ingen rök utan eld, säger Niinistö men vidhåller att det inte funnits någon lagstridig, allmän ukas inom försvarsma­kten.

Beredninge­n av en ny lag som ska begränsa vilka positioner inom försvarsma­kten en person med dubbelt medborgars­kap kan inneha fortsätter, säger Niinistö. Enligt ministern är målet att få ett förslag klart före sommarn, som kan gå på utlåtander­unda i juni och behandlas av riksdagen i höst.

Den skulle då träda i kraft i början av 2018.

Jussi Niinistö preciserar att den nya lagen inte innebär att alla personer med dubbelt medborgars­kap skulle vara ett säkerhetsh­ot.

– Det är bara i vissa situatione­r som det kan uppstå en risk att de utsätts för påverkning­sförsök.

Försvarsut­skottets viceordför­ande Mika Kari (SDP) säger att utskottet nöjer sig med den lägesbeskr­ivning den fått. Kari säger att ministern återgav ungefär den informatio­n som han gett i offentligh­eten, men bedömde att Ninistö backat lite när det gäller beskyllnin­garna om hybridpåve­rkan på Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland