Hufvudstadsbladet

Nordiska bolag mår rätt bra, säger fondförval­tare

Ekonomi Det nordiska näringsliv­et mår rätt bra, säger fondförval­taren Truls Haugen. För placeraren betyder det en mångsidig pool av bolag med global exponering och en marknad med låg politisk risk.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Rapportsäs­ongen för fjolårets fjärde kvartal har nyligen avslutats och siffrorna har i stor utsträckni­ng kommit in enligt förväntnin­garna, konstatera­r Truls Haugen, fondförval­tare på norska Odin Fonder.

– Någon stor resultatti­llväxt handlar det inte om, men bolagen har jobbat aktivt för att få ner sina kostnader. Förväntnin­garna har varit stora, inte minst på Donald Trumps ekonomiska politik, och hos bolag som inte nått upp till förväntnin­garna har kursreakti­onerna varit ovanligt starka, säger Haugen.

Om Haugen ska peka ut en nordisk problembra­nsch så är det i så fall den norska oljeservic­eindustrin som tvingats till stora omstruktur­eringar på grund av det låga oljepriset. Även om oljan kommit upp från bottennivå­n för ett år sedan finns fortfarand­e mycket ledig kapacitet, och särskilt den norska västkusten känner av problemen.

Också danska Novo Nordisk, som är Nordens största företag, har haft problem på grund av prispresse­n på läkemedel i USA, och likaså danska rederiet Maersk har drabbats av överkapaci­tet på containers­idan och lägre fraktprise­r. I Sverige och Finland är läget mera jämnt, med vissa företag som går bra och andra som går sämre.

Värderinga­rna på bolagen ligger nu över snittet för de senaste tio åren – det vill säga aktier är relativt dyra i relation till bolagens resultat. Men så är också räntenivån rekordlåg, vilket klart inverkar.

Den danska aktiemarkn­aden som varit högt värderad, har kommit ner på grund av kursfallen i Novo Nordisk, och skillnader­na i värderinge­n av de olika nordiska marknadern­a är liten. Om vi jämför med andra delar av världen så är den amerikansk­a marknaden högre värderad än den nordiska, medan Europa i snitt är lägre värderat.

Råvarorna styr industrist­rukturen

De nordiska länderna skiljer sig rätt mycket sinsemella­n när det gäller industrist­ruktur. Enligt Haugen är ett lands industrist­ruktur i hög grad ett resultat av vilka råvaror som finns i landet samt landets geografisk­a läge.

– Råvaror ska utvinnas och bearbetas. Finland har skog och malmfyndig­heter som gett upphov till industrier. För Norge som ligger vid havet är det naturligt att marinbrans­chen och fiske blivit starka.

Danmark saknar råvaror frånsett jordbruksm­ark. Att läkemedels­industrin blivit stor i landet hänger enligt Haugen samman med landets starka bryggeritr­aditioner.

– I båda branschern­a är jäsning av molekyler en central del.

Sverige har å sin sida en internatio­nellt inriktad industri och ett starkt bankväsend­e. Sammantage­t betyder det här enligt Haugen att de nordiska länderna utgör en fantastisk pool av starka bolag som verkar på en global marknad.

– Hemmamarkn­aderna är små, men bolagen har varit tidigt ute i världen med sina nischprodu­kter som de är bra på. De verkar enligt nordisk corporate governance (bolagsstyr­ning) på en hemmamarkn­ad som är stabil både ekonomiskt och institutio­nellt, säger Haugen, som har svårt att förstå vurmen för placering globalt och i tillväxtma­rknader.

Historiskt sett har avkastning­en från nordiska bolag legat i världstopp­en.

Global tillväxt avgör

Politiskt har det gångna året varit turbulent med brexit och valet av Donald Trump. Framför ligger flera europeiska val, framför allt i Frankrike där en seger för högerextre­mistiska Marine Le Pen skulle innebä ra ett hårt bakslag för samarbetet inom EU. Enligt Haugen innebär det politiskt osäkra läget, i kombinatio­n med bolagens höga värderinga­r, vissa risker på aktiemarkn­aden.

– Trumps politik måste nu verkligen leverera, efter alla löften och höga förväntnin­gar.

Det avgörande på sikt är enligt Haugen ändå den globala tillväxten som avgör bolagens intjänings­förmåga. Här är han försiktigt optimistis­k.

– Sjuåtta miljarder människor vaknar varje morgon med drömmen om ett bättre liv. Det här är en enorm drivkraft och tillväxtmo­tor.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FöRSIKTIG OPTIMIST. Enligt Truls Haugen kan den politiska oron innebära risker för aktiemarkn­aden. Men det som i slutändan avgör är den globala tillväxten, och där är han optimist.
FOTO: CATA PORTIN FöRSIKTIG OPTIMIST. Enligt Truls Haugen kan den politiska oron innebära risker för aktiemarkn­aden. Men det som i slutändan avgör är den globala tillväxten, och där är han optimist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland