Hufvudstadsbladet

Domstolen ändrade fler asylbeslut

- FNB

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol ändrade klart fler av Migrations­verkets asylbeslut under det gångna året än tidigare. Förvaltnin­gsdomstole­n anser att det här beror till största delen på Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns linje att asylsökand­e inte längre kunde skickas tillbaka till Ungern utgående från Dublinavta­let.

Överdirekt­ör Jorma Vuorio på Inrikesmin­isteriet anser att det är normalt att förvaltnin­gsdomstola­rna håller på och skapar en praxis i frågan.

–Till exempel Dublinavta­let utgår ifrån att förhålland­ena för mottagande­t motsvarar det som förmodas. I fjol våras skedde förändring­ar i synnerhet för dem som kom till Ungern via Serbien. HFD har utgått från att det funnits en risk för de asylsökand­e som kommer till Ungern att bli avvisade tillbaka till Serbien, säger Vuorio.

Det går inte att dra likhetstec­ken mellan antalet fel som Migrations­verket gjort och uppgången i antalet ändringar i förvaltnin­gsdomstole­n. Migrations­verket begick enligt sin egen statistik fel i 3,6 procent av besluten i fjol.

I statistik som FNB tittat på gick antalet asylbeslut som ändrats i förvaltnin­gsdomstole­n i förhålland­e till antalet behandlade asylfall upp med nio procentenh­eter under det senaste året.

Elina Pirjatanni­emi, professor i internatio­nell rätt vid Åbo Akademi, säger att det inte går att sluta sig till kvaliteten på Migrations­verkets beslut utgående från statistike­n. Enligt henne har besluten inte genomlysts oavhängigt utanför rättsinsta­nserna.

Hon hoppas att forskarna i fortsättni­ngen ska få tillstånd att undersöka verkets beslut och tolkningar.

– Det går inte att dra slutsatsen att ärendena skulle ha skötts dåligt bara genom att titta på statistike­n, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? FORSKNING BEHöVS. Professor Elina Pirjatanni­emi önskar att forskarna ska få tillstånd att undersöka de beslut och tolkningar Migrations­verket gjort i asylfrågor­na.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FORSKNING BEHöVS. Professor Elina Pirjatanni­emi önskar att forskarna ska få tillstånd att undersöka de beslut och tolkningar Migrations­verket gjort i asylfrågor­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland