Hufvudstadsbladet

Bäckström njöt i comebacken

Med Niklas Bäckström tillbaka i laget tog IFK en andra seger i följd för första gången på över två månader. Veteranmål­vakten vet att IFK har en lång väg att vandra inför vårens viktiga matcher.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

ISHOCKEY IFK hade inte tagit två trepoängar­e i följd sedan laget slog HPK med 3–2 och Kärpät med 2–1 den 30 november respektive 2 december. Men tack vare segrarna över Sport i lördags och KooKoo i går lyckades laget upprepa bedriften efter en paus på två och en halv månad och 27 matcher.

Spelet mot KooKoo var inte vackert eller ens speciellt bra. Men det gav önskat resultat.

– Vi har mycket vi måste förbättra i vårt spel och vi arbetar hela tiden hårt för att bli bättre. Det fungerar ju inte så att man skulle trycka på en knapp och så är allt bra. Vi måste fortsätta jobba hårt och varje spelare ska försöka göra saker lite bättre. Då blir också lagets spel bättre, säger Niklas Bäckström.

”Kul att vara tillbaka”

IFK:s veteranmål­vakt hade inte stått i mål sedan den 14 januari då han knockades av KalPas Niko Mikkola. IFK har informerat knapphänt om Bäckströms hälsa och varför han var borta över en månad.

– Det finns väl inte så många alternativ vad det kan handla om då man får en tackling i huvudet, säger han.

– Men det är en del av hockeyn och varje spelare som är med är medveten om riskerna som finns.

Bäckström och IFK hade siktat på en comeback i matchen mot Ko oKoo sedan förra veckan. Men då huvudskado­r är svåra att bedöma och återhämtni­ngen kan gå i vågor valde IFK ändå att värva Jere Myllyniemi innan transferfö­nstret stängde.

– Det här är första gången sedan min tid i Uleåborg jag skadat mig under en säsong så att jag inte kan spela. Hittills har jag alltid kunnat spela säsongen klart och sedan åtgärdat skadorna efter det.

– Det är klart att det är tungt att följa med matcherna från sidan. Det var kul att vara tillbaka.

Bäckström var förstås nöjd över att laget tog tre poäng trots att spelet inte såg ut som man ville. Men han hade gärna stoppat de två KooKoomåle­n.

– Vid det första tittade jag lite på fel sida runt deras spelare, säger Bäckström om Mikko Jokelas kanon upp i krysset.

– Den andra pucken hade jag kunnat få att stanna under mig, beskriver han 2–2målet som slogs in från närhåll efter att pucken landat bakom honom i målgården.

”Finns fortfarand­e tid”

Efter två segrar syns ett litet ljus i IFKtunneln. Det handlar främst om att slutspelsp­latsen mer eller mindre börjar vara säkrad. Spelmässig­t ser det inte riktigt lika ljust ut.

– Det finns fortfarand­e tid för oss. Vi måste bättra på vårt spel mycket men vi tar en dag i taget och jobbar hela tiden målmedvete­t för att bli bättre. En del saker syns redan i vårt spel medan andra saker inte ännu syns, säger Bäckström.

Innan Bäckströms skada hade IFK tagit tio poäng på fem matcher. Med 39åringen tillbaka mellan stolparna måste poängprodu­ktionen fortsätta i samma takt om våren ska kunna bli positiv för rödtröjorn­a.

Men då måste laget, precis som Bäckström säger, spela betydligt bättre än under de senaste veckorna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? TILLBAKA SOM VINNARE. HIFKmålvak­ten Niklas Bäckström missade tolv matcher på grund av skada. I går var han tillbaka mellan stolparna.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA TILLBAKA SOM VINNARE. HIFKmålvak­ten Niklas Bäckström missade tolv matcher på grund av skada. I går var han tillbaka mellan stolparna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland