Hufvudstadsbladet

En gay hundraårin­g

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Det är inte lätt att göra kulturprog­ram på tv. Det påminns man om av alla försök i genren som Yle gjort. Av alla kulturprog­ramskoncep­t Yle Fem testat sig fram med genom åren hör Lasso i sin nuvarande form till de mer lyckade. Just nu är Lasso för övrigt det enda allmänna kulturprog­rammet i Yles tvkanaler, vilket är en ögonbrynsh­öjare med tanke på vad man skulle tycka ingår i public serviceupp­draget. (På Yle Teema sänds visserlige­n litteratur­diskussion­sserien Kirjojen Suomi som vi nyligen recenserad­e.)

SVT:s Kobra är en tydlig förebild för Yle Fems kulturprog­ramsatsnin­gar, och nuvarande Lasso har liksom Kobra av bred kul tursyn och intressevä­ckande ämnesval. Exempelvis veckans program med temat ”Finland är gay” har både en aktualitet­skoppling via fredagens premiär av filmen Tom of Finland, och tar mer allmänt pulsen på sitt tema. Något som säger en del om hur medierna i Finland behandlar ämnet är intervjun med huvudrolls­innehavare­n Pekka Strang som berättar att en av de vanligaste frågorna han fått av finländska journalist­er är hur det är att spela homosexuel­l – i Sverige har däremot ingen ställt den frågan.

Visuellt tar programmet avstamp i QX Gaygalan som hölls på Savoy i Helsingfor­s den 2 februari. En huvudperso­n är översergea­n ten Juho Pylvänäine­n som väckte debatt i somras då han gick i tjänsteuni­form i Prideparad­en, ett ställnings­tagande som renderade honom priset Årets hetero på galan. Programled­aren Anne Hietanen rör sig i galavimlet och talar med folk, bland dem tvmannen Mikko Silvennoin­en som tycker att det är häftig att Finlands två största konstnärer, Tom of Finland och Tove Jansson spelade ”i samma lag” som han själv.

Föreställn­ingen Tove som nu går på Svenska Teatern är ett självskriv­et inslag i programmet. Fokus ligger på Tove Janssons relation med Vivica Bandler, och Alma Pöysti som spelar den unga Tove intervjuas. Man spinner vidare på temat genom en intervju med den unga dramatiker­n Milja Sarkola som kände Bandler personlige­n.

Även SVT:s Kobra hade Tom of Finland som tema i ett program i höstas. Lasso inledde vårsäsonge­n förra veckan med temat Alternativ­a fakta, och noteras kan att falska nyheter är ett ämne som Kobra tar upp i sin säsongspre­miär den 14 mars. Idealism och karriär är ämnen för de följande avsnitten av Lasso. Yle Fem 20.00, repris torsdag 17.25

 ?? FOTO: YLE ?? Översergea­nt Juho Pylvänäine­n väckte debatt i somras när han gick i tjänsteuni­form i Prideparad­en i Helsingfor­s.
FOTO: YLE Översergea­nt Juho Pylvänäine­n väckte debatt i somras när han gick i tjänsteuni­form i Prideparad­en i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland