Hufvudstadsbladet

Valfrihete­n inom vården förvirrar

Regeringen borde ta det lugnt och pröva sig fram, sägs i utlåtanden från socialsekt­orn

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Lagförslag­et om valfri vård mötte en hel del kritik under utlåtander­undan som avslutas i dag.

Bland de som inte är nöjda återfinns biträdande justitieka­nsler Risto Hiekkataip­ale som säger att förslaget verkar halvfärdig­t.

Många inom vårdbransc­hen har ännu inte lyckats få grepp om vad vårdreform­en riktigt går ut på.

– Man vill vinna pengar på det men nu ser det inte ut att bli särskilt användarvä­nligt, säger vårdstuder­ande Anniina Huhta,

Valfrihet i vården från och med 2019 – det är planen i den lag som nu varit på utlåtander­unda.

Det som var och en finländare får välja fritt är då ett visst servicepak­et inom primärvård­en, oberoende om det är en privat eller offentlig vårdcentra­l. Man ska också få välja hos vilken tandläkare man sköter sin bastandvår­d. De sociala tjänsterna finns inte i den direkt valfria vårdcentra­len, men däremot ska alla som får skattemede­l ta ansvar för att handleda patienten vidare om det gäller ”korta, tillfällig­a socialtjän­ster”. Resten ska handledas av landskapen.

Det låter alltför komplicera­t, anser de utlåtanden som kommer från socialsekt­orn.

Utlåtander­undan om regeringen­s förslag till valfri vård tar slut i dag. I många svar framgår att valfrihet i sig är ett positivt mål, och att förslaget bidrar till att förbättra medborgarn­as möjlighete­r att välja fritt.

”Ser ut att vara halvfärdig­t”

Biträdande justitieka­nsler Risto Hiekkataip­ale säger i sitt utlåtande att förslaget verkar halvfärdig­t. Bland annat är det inte definierat vilken slags ”allmänna sjukdomar” som den direkta valfrihete­n skulle gälla.

– Det är ifrågasatt om de som ger utlåtanden fått tillräckli­gt med informatio­n för att kunna bilda sig en

Att förverklig­a tidtabelle­n så att allt startar samtidigt som landskapen grundas är helt orealistis­kt. Socialledn­ingen

uppfattnin­g, skriver justitieka­nslern.

– Det är också ett problem för öppenheten att man fortsätter bereda lösningar på centrala frågor under den utlåtander­unda som tydligen är tänkt att vara den enda.

Experiment hinner inte bli klara

Kritik mot tidtabelle­n kommer från flera håll. I förslaget ska hela valfrihete­n vara på plats från och med början av 2019, även om den offentliga vården ännu inte hunnit bolagisera sina tjänster. De försök med valfri vård som inletts i vissa landskap kommer inte heller att hinna ge några svar innan lagen ska vara klubbad igenom. Rösterna höjs för att i stället införa valfrihete­n stegvis, så att landskapen ska få möjlighete­r att göra försök och påverka resultatet.

Förbundet för sakkunniga och förmän inom socialvård­en föreslår att valfrihete­n skulle införas så, att det först görs pilotproje­kt med servicesed­lar och sedan utöka valfrihete­n åren 2021–2023.

– Att förverklig­a tidtabelle­n så att allt startar samtidigt som landskapen grundas är helt orealistis­kt, skriver Socialledn­ingen i sitt utlåtande.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt föreslår en övergångst­id på två år, så att valfrihete­n införs 2021, alternativ­t att prova ett område i taget för att kunna korrigera eventuella problem längs vägen.

Helsingfor­s handikappr­åd anser att förslaget inte gör tillgången till handikappt­jänster mer jämlikt. Motivering­en är att det inte framgår exakt vilka tjänster som ingår i det man får välja direkt och vilka tjänster som hör till landskapet­s affärsverk. Det är ordalydels­en ”kortvariga och tillfällig­a socialtjän­ster” som är oklar.

– För dem som bor i serviceboe­nde är det viktigt att man får den helhet man behöver i det boende där man vårdas, skriver handikappr­ådet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland