Hufvudstadsbladet

Kreml slår tillbaka efter protestern­a

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj fängslas i 15 dagar efter protestern­a mot den ryska regimen. Kreml beskriver demonstrat­ionerna som en olaglig provokatio­n och anklagar arrangörer­na för att ha betalat ungdomar för att delta.

Omkring tusen personer greps i protestern­a som svepte över Ryssland under söndagen.

Bland dem finns den 40-årige opposition­sledaren och antikorrup­tionsadvok­aten Aleksej Navalnyj, som dels får böta för att ha arrangerat en otillåten demonstrat­ion men som också tvingas tillbringa 15 dagar i fängelse sedan han anklagats för att ha vägrat lyda instruktio­ner från polisen.

”Det kommer en tid när vi kommer att ställa dem inför rätta (men rättvist)” skrev Navalnyj på Twitter inför förhandlin­garna i tingsrätte­n i Moskva.

Navalnyj som har anklagat premiärmin­ister Dmitrij Medvedev för korruption manade ryssarna att gå ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den politiska ledningen. I tv syntes demonstran­ter skandera ”Ner med (Rysslands president Vladimir) Putin!”, ”Ryssland utan Putin!” och ”Putin är en tjuv!”. Navalnyj vill utmana presidente­n i valet 2018 och många av demonstran­terna var minderårig­a som fötts under Putins 17 år vid makten.

”Ni är de bästa människorn­a i landet och Rysslands hopp för en normal framtid” har Navalnyj twittrat till demonstran­terna.

De flesta av de gripna släpptes under natten.

Både EU och USA har manat ryska myndighete­r att låta alla demonstran­ter gå utan dröjsmål och har uttryckt oro över att agerandet strider

mot grundlägga­nde demokratis­ka värderinga­r.

Men Kreml håller inte med om kritiken. Talesperso­nen Dmitrij Peskov kallar protestern­a för en provokatio­n och enligt honom respektera­r Kreml folkyttrin­gar om de hålls i enlighet med lagen. De ryska myndighete­rna säger sig vara oroliga över att opposition­sak- tivister kommer att uppmuntra människor att bryta mot lagen i framtiden igen.

Peskov hävdar också att de ungdomar som deltog i protestern­a lovats ”ekonomiska belöningar” i händelse av att de skulle gripas vid demonstrat­ionerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland