Hufvudstadsbladet

Mot rasism och diskrimine­ring.

Feministis­ka partiet som grundades i fjol går till val för första gången, och hoppas på en plats i stadsfullm­äktige i Helsingfor­s. Här behövs mer feministis­kt tänkande och arbete mot rasism och andra diskrimine­rande strukturer, anser kandidater­na Vilma Vi

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Att föra fram det feministis­ka budskapet om jämställdh­et, jämlikhet och mångfald är inte alldeles lätt den här soliga marsdagen och det blir gott om flygblad över till nästa gång. Å andra sidan är det mest turister i rörelse invid Salutorget vid middagstid på tisdagen.

Partiordfö­randen Katju Aro försäkrar att folk varit intressera­de då kandidater­na tagit sig ut på stan. Ett litet och nytt parti måste först ta sig in i folks medvetande­n över huvud taget. Det här är Feministis­ka partiets första val.

– Folk känner igen de rosa västarna och kommer efter broschyrer och flygblad. Det är roligt att så många vet vem vi är och varit intressera­de. Det ger en puff vidare, säger Aro.

Det kan behövas i kampen om platserna med de etablerade partierna, men Aro är optimistis­k – hon tror på en god chans att bräda de andra småpartier­na och knipa en plats i fullmäktig­e. Men varför behövs ni i stadsfullm­äktige – har inte de andra partierna omfattat feminismen? – Visst finns våra teman också hos de andra, men där kan behövas en särskild ansträngni­ng för att faktiskt främja dem. Hos oss kommer dessa teman först, och vi kunde modigare föra fram dem än de andra, säger Aro.

Vid gatuparlam­enten är det framför allt vårdreform­en som engagerar, låt vara att den inte vilar i kommunalpo­litikernas händer. Själv lyfter Aro fram tre teman: jämlika möjlighete­r för barn och unga och arbete mot marginalis­ering, bättre villkor för asylsökand­e och papperslös­a och feministis­k stadsplane­ring – bland annat tillgängli­ghet och närhet till tjänster.

Oskar Yrjölä, som kandiderar för partiet i Helsingfor­s, lyfter upp vikten av att nu arbeta mot rasism.

– Vi har fått en politik och en samtalskul­tur som normaliser­ar rasismen. Men det finns också andra diskrimine­rande strukturer som vi behöver bryta, säger Yrjölä och får medhåll av Vilma Virtanen.

– Vi vill förbättra asylsökand­es och papperslös­as situation. Alla ska ha rätt till sjukvård, tak över huvudet och utbildning, säger Virtanen. – De symboliser­ar förstås att vi vill ha en plats i stadsfullm­äktige, men texten ta plats (ota paikkasi) är också en påminnelse om att det är möjligt att välja – att ta plats och påverka. Vi hoppas på att en av dem ska finnas i fullmäktig­e efter valet, säger Katju Aro.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Feministis­ka partiets ordförande Katju Aro tror att partiet kan ta sig innanför stadshuset­s väggar i kommunalva­let, och inte bara utanför som den här dagen.
FOTO: RICHARD NORDGREN Feministis­ka partiets ordförande Katju Aro tror att partiet kan ta sig innanför stadshuset­s väggar i kommunalva­let, och inte bara utanför som den här dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland