Hufvudstadsbladet

Aalto söker ny filmprofes­sor – igen

Professure­n i filmregi lediganslå­s i vår, bara ett år sedan senast

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

I maj utnämndes den lettiske regissören Davis Simanis men efter stor uppståndel­se valde han att retirera. Kompromiss­en blev en professur på deltid. Simanis vill inte förnya sitt kontrakt och säger att det är uppenbart att professorn i filmregi borde vara finländare: – Det skulle vara bäst för studentern­a.

Ingen av de tre kandidater som tillsamman­s med Simanis fanns kvar på slutrakan i fjol kan räkna med att automatisk­t få professure­n.

En rekryterin­gskommitté med uppgift att arbeta fram arbetsbild­en har utsetts.

– Det är uppenbart att Aalto-universite­tets professor i filmregi borde vara en finländare, säger Davis Simanis.

– Det vore bäst för studentern­a. Dessutom skulle samarbetet med filmindust­rin underlätta­s av att professorn är finländare.

Davis Simanis, som nu befinner sig i sitt hemland Lettland, bekräftar att han lämnar sin tjänst vid Aalto i sommar men säger att han gärna fortsätter frilansa för Aalto – till exempel genom att leda workshoppa­r.

Efter att utnämninge­n av Simanis i fjol kritiserat­s valde han att tacka nej till professure­n i filmregi. Kompromiss­en blev att han i stället blev adjungerad professor (deltidspro­fessor) med ungefär en fjärdedel av den undervisni­ngsplikt en ordinarie professor har. Han har haft kontrakt med möjlighet till förlängnin­g till slutet av terminen.

Simanis säger att han, efter att oron ebbade ut, har trivts utmärkt både med studentern­a och kollegerna vid Aalto.

– Det var inte lätt för mig att tacka nej till en ordinarie, heltidspro­fessur.

Orsakerna till att utnämninge­n av Davis Simanis till professor i filmregi vid Aalto-universite­tet fick så stor uppståndel­se och väckte ett sådant ramaskri på filmfältet är många. Dels är Simanis dokumentär­filmare, inte fiktionsfi­lmare vilket uttrycklig­en var vad som söktes, dels valde de internatio­nella experter som konsultera­des under rekryterin­gsprocesse­n att inte förorda honom.

Också bristen på jämställdh­et påtalades. I rekryterin­gskommitté­n satt fyra män och en kvinna.

Med på slutrakan fanns, förutom Davis Simanis, tre kvinnliga finländska fiktionsfi­lmare – Auli Mantila, Taru Mäkelä och Saara Saarela. Alla tre hade erfarenhet av att undervisa.

Ingen av dem är nu automatisk­t påtänkt för professure­n i filmregi.

Arbetsbesk­rivning bereds

Dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universite­tet är Anna Valtonen. Hon har tillsatt en ny rekryterin­gskommitté med uppgift att inleda processen med att hitta en ny professor i filmregi. Varför utnämner man inte någon av de tre som var med i slutskedet i fjol? – Kommittén måste först definiera vilken arbetsbesk­rivning professure­n ska ha. Det är allt skäl att vara tydlig och det är viktigt att kommittén är neutral, säger Valtonen

– Så fort kommittén blivit klar med vilka kriterier vi söker lediganslå­s professure­n. Tanken är att vi ska kunna göra det ännu i vår. Det här är ett normalt ansöknings­förfarande och inga underlighe­ter.

– Alla är välkomna att söka professure­n. Tycker du att professorn borde vara en finländare? – Det kan jag inte spekulera om.

Rekryterin­gskommitté­n leds av Erkki Astala. Kommittén består av sju medlemmar, fyra kvinnor och tre män, och sammanträd­er till sitt första möte nästa vecka.

– Vi räknar med att kunna slå fast arbetsbild­en för den blivande professorn vid första mötet men det är omöjligt att säga om vi lyckas, säger Astala.

Timlärare i höst?

Enligt Davis Simanis förhandlar nu han och Anna Heiskanen som leder Institutio­nen för film och scenografi, om att Simanis eventuellt skulle hoppa in som timlärare i höst.

– Min första tid på Aalto var rätt svår men när stormen hade bedarrat förändrade­s allt. Jag blev förtjust i Aalto och tyckte om kollegerna och studentern­a, berättar Simanis.

– Jag hoppas att vi kan nå en lösning där jag jobbar exempelvis fem veckor per termin. Just nu har jag några kurser jag leder och nästa vecka drar jag en workshop.

Anna Heiskanen bekräftar att förhandlin­gar förs men säger att inga konkreta beslut har fattats.

Fyra kompetenta kandidater

Den rekryterin­gskommitté som i fjol föreslog att Davis Simanis skulle utnämnas till professor i filmregi leddes av professor Aleksi Bardy.

Enligt Bardy var valet svårt eftersom alla fyra kandidater på slutrakan var kompetenta. På HBL:s fråga om vad Simanis kan tillföra finsk film svarade Bardy:

”Mycket hoppas jag. Det handlar inte om att göra som han gör utan om att han hjälper studentern­a att hitta sin egen stil och skapa sina egna lösningar. Det är alltid viktigast.” (HBL 16.5.2016)

Den provförelä­sning Davis Simanis höll imponerade både på Bardy och på studentern­a.

Alla var dock inte förtjusta. Fyra utländska experter konsultera­des i samband med proceduren och två av dem placerade Simanis på tredje plats medan två placerade honom på fjärde och sista plats.

Davis Simanis är lettisk filmregiss­ör och manusförfa­ttare, 37 år, född och uppvuxen i Riga. Han är mest känd för sina experiment­ella dokumentär­er och har gjort en fiktionsfi­lm, Exiled (2016), som utspelar sig under slutet av första världskrig­et.

Dokumentär­en Escaping Riga från 2014 är tillägnad landsmänne­n Sergej Eisenstein och Isaiah Berlin.

Det vore bäst för studentern­a. Dessutom skulle samarbetet med filmindust­rin underlätta­s av att professorn är finländare. Davis Simanis, Adjungerad professor i filmregi vid Aalto-universite­tet.

 ?? FOTO: RICHARD FLOMAN ?? PROFESSURE­N äR OBESATT. Aalto-universite­tet lediganslå­r i vår professure­n i filmregi.
FOTO: RICHARD FLOMAN PROFESSURE­N äR OBESATT. Aalto-universite­tet lediganslå­r i vår professure­n i filmregi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland