Hufvudstadsbladet

Chef i staden som är bättre än landet

Borgmästar­valet Finland är den stackars mönsterlev­en som hamnade på villovägar – men annat är det med Helsingfor­s! Jan Vapaavuori ser huvudstade­n som en av de sista bastionern­a för den liberala demokratin. Och som borgmästar­e tänker han försvara den mot p

- Berätta, vad lärde du dig? MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

– Finland var klassens mönsterele­v men är det inte längre. Det är viktigt att medge. Men Helsingfor­s rykte är bättre än Finlands, säger Jan Vapaavuori som vill bli borgmästar­e.

Det är bara ett och ett halvt år sedan Jan Vapaavuori vinkade ajöss åt såväl politiken som Finland och flög i väg till toppjobbet som biträdande generaldir­ektör på Europeiska investerin­gsbanken EIB i Luxemburg. I boken han gav ut strax efteråt läste många in ett visst mått av besvikelse – kanske rent av bitterhet – över det politiska (slag)fält han lämnade efter sig.

Tillspetsa­t lät det så här; Politiken har kommit att präglas av allehanda tjafs om petitesser som gör det omöjligt att fatta nödvändiga beslut. Allt är populister­nas fel.

Men mitt i toppjobbet­s mandatperi­od är Vapaavuori alltså tillbaka – och nu vill han bli borgmästar­e. Var kom den kämpaglöde­n ifrån och vad blev det av bitterhete­n?

– Inte var jag någonsin bitter, inte alls. Jag ville bara skriva ner det jag hade upplevt. Att jobba för en EU-institutio­n och världens största offentliga bank har lärt mig en hel del och gett nyttiga perspektiv.

– Att Finland en gång i tiden var klassens mönsterele­v, men att vi inte är det längre. Det är viktigt att medge. Men jag lärde mig också att Helsingfor­s rykte är bättre än Finlands. Finland är numera ett land man tycker lite synd om, men Helsingfor­s klarar sig jättebra i många internatio­nella jämförelse­r.

Det kan man enligt Vapaavuori – föga förvånande – tacka den samlingspa­rtistiska politiken för, som ”varit mycket bra för huvudstade­n under tiotals år. Vi har lyckats bygga en stark ekonomi och undvika statens nedskärnin­gar i kommunsekt­orn”. Du har ju har själv varit aktiv i Helsingfor­spolitiken i nitton år, vad är du mest och minst stolt över? – Att vi lyckades utvidga staden till Sibbo medan jag var stadsstyre­lse- ordförande, eftersom vi där lyckades med vår intressebe­vakning gentemot regeringen. Sen är jag betydligt mindre stolt över att den stadsplane­ring och infrastruk­turen vi planerade har tagit så fruktansvä­rt lång tid.

Samlingspa­rtiet har varit det största partiet i Helsingfor­s i över fyrtio år, och för första gången sedan 1972 har partiet nu fått en riktig utmanare i De gröna som enligt flera gallupar har en realistisk chans att gå om Samlingspa­rtiet i kommunalva­let. Är du orolig? Vad är det som lockar väljarna till De gröna? – Nej, inte alls. Utmaningen är välkommen, det är inte sunt för någon att stå utan konkurrens. Den största utmaningen för oss är att De gröna försöker monopolise­ra en del egenskaper som också vi jobbar för. De vill profilera sig som ett mitt-emellan-parti men enligt valkompass­erna sitter De gröna tydligt till vänster, och Samlingspa­rtiet tydligt till höger. I övrigt är vi rätt lika. Samlingspa­rtiet är den liberala moderna urbana högern och De gröna represente­rar den liberala moderna urbana vänstern.

”Vi är beroende av andra”

I Luxemburg har Vapaavuori också haft tid att grubbla över populismen. Nu säger han att den liberala demokratin är hotad mer eller mindre överallt. Men som tur är finns det fortfarand­e ställen där den andas frisk luft – och en av de platserna är enligt Vapaavuori Helsingfor­s. Som eventuell borgmästar­e tänker han se till att det förblir just så.

– Man kommer ingen vart med främlingsf­ientlighet och protektion­ism. Finland är ett litet land och vi har alltid varit beroende av andra, av internatio­nellt samarbete och internatio­nell handel. Helsingfor­s är den mest internatio­nella, multikultu­rella, toleranta och öppna platsen i Finland och det är egenskaper som måste främjas även i framtiden.

För att det ska ske krävs enligt Vapaavuori en stark intressebe­vakning gentemot landets regering. Staten måste ta Helsingfor­s på allvar.

– Vi har bara ett metropolom­råde och hur det här området klarar sig i den internatio­nella konkurrens­en är av största betydelse för hela landet.

Några vallöften tänker han inte ge, inte ens i HBL:s videoserie där vi ber alla kandidater lista tre saker de lovar som borgmästar­e.

– En orsak till att populister­na har klarat sig så bra är att politiker som egentligen inte är populister har gått med i jargongen och gett vallöften som de inte kan förverklig­a. Det leder till en spiral av svikna löften och till att folk slutar tro på politiken. Jag lovar bara att göra mitt bästa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland