Hufvudstadsbladet

Polis misstänks ha skyddat vapentjuv

- FNb

en kommissari­e vid polisinrät­tningen i Tavastland misstänks ha skyddat en brottsling och brutit mot tjänstepli­kten i ett fall där ett stormgevär stals från en av försvarsma­ktens bilar i lahtis i juli i fjol. Geväret försvann i samband med en rad inbrott i bilar i stadsdelen kärpänen.

Det är en åklagare vid Salpaussel­kä åklagarämb­ete som vill utreda polisens agerande. Åklagaren Tapio Mäkinen misstänker att kommissari­en hade kommit överens med en person eller personer som eventuellt var knutna till brottet att deras andel i brottet inte utreds om vapnet överlämnas till polisen.

Mäkinen vill utreda om polisen har förstört eller låtit bli att utnyttja bevismater­ial och om antalet misstänkta kunde ha varit större.

Polisen i Tavastland fick tag på stormgevär­et en knapp vecka efter att det hade stulits tack vare ett exceptione­llt avtal.

Polisen hade letat efter vapnet utan att hitta det då en okänd person ringde upp och sade att hen kan ordna så att polisen får vapnet på gatan. Plats och tidpunkt skulle meddelas senare. Den som kom med vapnet skulle fritt få avlägsna sig. Polisen gick med på det.

Polisen lät personen med vapenkasse­n avlägsna sig utan att avslöja vem det var. Polisen motiverade beslutet med sitt löfte, den korta tiden för förberedel­ser samt polisens och utomståend­es säkerhet.

Åklagare Mäkinen säger att misstankar­na inte gäller avtalet om att vapenlever­antören skulle få avlägsna sig.

– En mer central fråga är om några andra bevismater­ial kunde ha gjort att kretsen av misstänkta växte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland