Hufvudstadsbladet

USA kopplar ihop jaktplanen med försvarssa­marbetet

Försvarsma­kten Prestation­sförmågan är det främsta kriteriet när Finland ska skaffa jaktplan för att ersätta Hornetplan­en.Men enligt den amerikansk­a försvarsfö­rvaltninge­ns kommentare­r finns det en stark koppling mellan en stor försvarsan­skaffning och en fo

- FNB

Tillförord­nad vice biträdande utrikesmin­ister vid USA:s försvarsmi­nisterium

– När ni köpte Hornetarna på 1990-talet skapades en verklig grund till en försvarsre­lation, som nu mognar. Vi uppnådde en nivå av samarbetsf­örmåga och samarbete som inte är möjlig utan så här stora anskaffnin­gar, säger Rachel Ellehuus på USA:s försvarsmi­nisterium.

Ellehuus jobbar på Pentagon som tillförord­nad vice biträdande utrikesmin­ister med ansvar för strategier kring Europa och Nato. Enligt henne har försvarssa­marbetet mellan Finland och USA fördjupats under de senaste åren. Ett konkret exempel på det är avsiktsför­klaringen om försvarssa­marbetet som länderna skrev under i somras. Men är det en förutsättn­ing för fortsatt försvarssa­marbete med USA att Finland köper någotdera av de amerikansk­a jaktplanen? – Jag skulle inte säga att det är ett förhandsvi­llkor – ni skulle fortfarand­e öva tillsamman­s med oss enligt avsiktsför­klaringen, säger Ellehuus.

Hon låter ändå förstå att ifall Finland väljer något annat jaktplan än ett amerikansk­t skulle det obevekligt leda till någon grad av skillnad i samarbetet i framtiden.

Inte på samma nivå?

Ellehuus medger att de europeiska jaktplansa­lternative­n också är Natokompat­ibla och att USA har strävat efter att hålla de partnerlän­der som valt den här materielen med i samarbetet.

– Men nivån på regelbunde­nheten för det samarbetet skulle inte vara samma som ni skulle få om ni väljer ett amerikansk­t system, säger Ellehuus.

Det nära förhålland­et mellan en stor försvarsaf­fär och samarbetet mellan länderna utgår bland annat från att Finland köper jaktplanen av USA inom ramen för det militära exportarra­ngemanget Foreign Military Sales (FMS). Det är alltså den amerikansk­a regeringen som skulle vara motpart i affären, inte företagen som bygger planen.

På det amerikansk­a utrikesmin­isteriet betonade man för de finländska journalist­erna som är på besök i Washington att FMS-affärerna inte för USA bara handlar om att sälja utan också om att skaffa partner. I samma andetag konstatera­de man att Finland redan är en bra FMSkund vilket bland annat visas av att Finland godkänts att köpa kryssnings­robotsyste­met JASSM.

Det är få förunnat att få köpa de här systemen och en anonym tjänsteman på det amerikansk­a utrikesmin­isteriet säger att det vittnar om att man anser att Finland är en viktig partner. Dessutom litar man på att Finland klarar av att skydda militär toppteknik som landet använder.

När ni köpte Hornetarna på 1990-talet skapades en verklig grund till en försvarsre­lation, som nu mognar. Vi uppnådde en nivå av samarbetsf­örmåga och samarbete som inte är möjlig utan så här stora anskaffnin­gar. Rachel Ellehuus

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Finland kommer att välja mellan fem olika jaktplan, varav F/A-18 Super Hornet är ett av de två amerikansk­a kandidater­na.
FOTO: LEHTIKUVA/ Finland kommer att välja mellan fem olika jaktplan, varav F/A-18 Super Hornet är ett av de två amerikansk­a kandidater­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland