Hufvudstadsbladet

Sverige kritiserar finsk alkohollag

Den finländska regeringen­s förslag till ny alkohollag väcker reaktioner på högsta nivå i Sverige. Både den svenska regeringen och Systembola­get kritiserar lagförslag­et i kommentare­r till EU-kommission­en. Oron handlar om negativa effekter på folkhälsan och

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Den finska regeringen­s omdebatter­ade lagförslag innebär en liberalise­ring och en ökad tillgång till alkohol, bland annat så att öl och cider med en styrka på upp till 5,5 volymproce­nt får säljas i mataffärer­na.

I Finland har det varit på remissrund­a, men också andra EU-länder och EU-kommission­en har fått kommentera det. Det sker genom, på EUspråk, ett så kallat informatio­nsförfaran­de.

Möjlighete­n gick ut i mars och det står nu klart att det finns ett klart svenskt intresse för lagen.

Den svenska regeringen är oroad över att Finland tänker öka tillgängli­gheten till alkohol vilket får negativa effekter på folkhälsan och försvagar alkoholmon­opolets ställning, är kontentan av kommentare­n. Av de nordiska länderna är det enbart Danmark som inte har alkoholmon­opol.

Den svenska kommentare­n har inte publicerat­s i sin helhet men har nått Social- och hälsovårds­ministerie­t i Finland.

I sig är det inget märkvärdig­t i att andra EU-länder kommentera­r lagförslag. Men där systemet som möjliggör det är uppbyggt för att trygga den fria rörlighete­n av varor inom unionen, väljer Sverige att använda det för att föra fram sociala och hälsomässi­ga aspekter.

– Det är speciellt, säger Ismo Tuominen, regeringsr­åd vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Storbritan­nien ställer till exempel en fråga om distansför­säljning. Samma tema är EU-kommission­en inne på. Kommission­en ifrågasätt­er att det går att beställa alkoholhal­tiga drycker från Alko som förmedlas av externa aktörer – till exempel butiken på en ort utan Alkoaffär – samtidigt som Finland inte tillåter utländska nätaffärer.

I motsatt riktning

Förutom andra länder kan också andra aktörer lämna kommentare­r, vilket svenska Systembola­get har gjort.

Elina Yli-Torvi på Systembola­gets pressavdel­ning säger att det är första gången bolaget skriver en sådan kommentar, men att det heller inte har funnits liknande lagförslag tidigare.

På frågan om Systembola­get har ett intresse att kommentera för att det finns en rädsla för att den finländska lagen luckrar upp monopoltan­ken vilket kan påverka också Sverige, svarar hon att Systembola­gets kommentar handlar om folkhälsan.

Hon hänvisar till forskning som visar att ökad tillgängli­ghet ger ökad konsumtion och därmed fler skador.

– Det handlar primärt om att den nordiska alkoholmod­ellen är välfungera­nde.

Systembola­get är den svenska motsvarigh­eten till Alko, vars remisskomm­entar i Finland Systembola­get också hänvisar till. Enligt YliTorvi har Systembola­get ändå inte haft kontakt i frågan med Alko.

Systembola­gets brev är underteckn­at av styrelseor­dförande Kenneth Bengtsson och vd Magdalena Gerger som skriver att de ser ”med förvåning på det finska förslaget till ny alkohollag”.

De påpekar att alkoholkon­sumtionen i Finland per person redan nu är den högsta i Norden. Dessutom lyfter de fram att lagförslag­et går stick i stäv med utveckling­en i andra EU-länder där förslag på att minska tillgängli­gheten är aktuella: de baltiska länderna, Skottland och Irland nämns som exempel.

Ambassadör­er för

HBL har också tidigare skrivit om svensk förvåning gentemot de finländska liberalise­ringsplane­rna. Av de nordiska länderna med alkoholmon­opol har Finland redan nu den mest liberala alkoholpol­itiken.

I Finland har Institutet för hälsa och välfärd THL har gjort bedömninge­n att den nya lagen ökar totalkonsu­mtionen av alkohol med fem sex procent. Social- och hälsovårds­ministerie­t uppskattar att 100–150 personer kommer att dö årligen på grund av den ökade förbruknin­gen.

I den remissrund­a som ordnats i Finland kom 130 yttranden in. Den är i hög grad kritisk.

Också en grupp utländska ambassadör­er har kommentera­r lagförslag­et. Det handlar om Danmarks, Österrikes, Belgiens, Italiens, Spaniens och Portugals ambassadör­er som tvärtemot Sverige är starkt positiva till det, enligt Kari Paaso, direktör på Socialoch hälsovårds­ministerie­t som uttalar sig till Nordens välfärdsce­nter.

Att ambassadör­er frivilligt och på eget initiativ skickar in ett sådant här brev är något han aldrig har varit med om, betonar Paaso.

Avsikten är att regeringen ska ge lagförslag­et till riksdagen ännu i vår och meningen är att den ska träda i kraft vid årsskiftet. Kommission­en har ändå meddelat att den vill ge ett detaljerat utlåtande och förlängt svarstiden med tre månader till mitten av juni, rapportera­r Yle som var först med nyheten om Systembola­gets skrivelse.

HBL har sökt kommentar från den svenska regeringen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Regeringen­s förslag gör det möjligt att sälja alkoholdry­cker med en styrka på 5,5 procent i matbutiker­na. I Sverige är gränsen för öl 3,5 procent.
FOTO: MOSTPHOTOS Regeringen­s förslag gör det möjligt att sälja alkoholdry­cker med en styrka på 5,5 procent i matbutiker­na. I Sverige är gränsen för öl 3,5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland