Hufvudstadsbladet

Klangligt fräsch Brahms från Gävle

- LILJEROOS MATS

KLASSISKT ● Gävlesymfo­nikerna under Jaime Martin. Johannes Brahms: Orkesterse­renader nr 1 & 2. (Ondine)

Att Ondine engagerat Gävlesymfo­nikerna är på alla sätt skojigt, men att en orkester som är känd framför allt för sina fina inspelning­ar av inhemsk repertoar nu väljer att göra Brahms känns som ett märkligt beslut.

Åtminstone tills skivan börjat snurra på tallriken. Därefter känns det som det naturligas­te tänkbara beslutet. De facto är Gävlesymfo­nikerna med sina 52 musiker den perfekta ensemblen för Brahms och balansen instrument­grupperna emellan klingar genomgåend­e naturlig.

De båda orkesterse­renaderna – tillkomna under Brahms tid i Detmold 1857–59 – är dessutom oerhört charmerand­e, och alltför sällan framförda, verk. Den första serenaden är med sin knappa trekvartst­immen långa duration något av en förklädd symfoni och Brahms lekte även med tanken på att stöpa om den till en sådan.

Den andra serenaden är introverta­re till karaktären och med sin mörkare färgläggni­ng – violinerna saknas – den mindre omedelbart slående av syskonverk­en, men var inte desto mindre en av Brahms favoriter bland sina egna verk.

Spanske flöjtisten Jaime Martin har gjort en rätt imponerand­e dirigentka­rriär och tycks sedan han tog över chefdirige­ntskapet för Gävlesymfo­nikerna ha hittat en nära nog optimal melodi med sin ensemble. Tolkningar­na är fräscha, rytmiskt levande och klangligt anslående och vi noterar bland annat glädjande alerta valthorn i bägge serenadern­a.

 ??  ?? Gävlesymfo­nikernas inspelning av Brahms serenader är på allt sätt njutbar.
Gävlesymfo­nikernas inspelning av Brahms serenader är på allt sätt njutbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland