Hufvudstadsbladet

Varken man eller kvinna

- HBL

■ Vår kultur har starkt grundat sig på antagandet att det bara finns två kön, men i vår tid ökar förståelse­n för mångfalden av könsuttryc­k. Det finns, och har alltid funnits, många människor som inte entydigt upplever sig vara ettdera könet eller som är en kombinatio­n av båda könen. Det kallas att vara ickebinär. Om hur det är att vara ickebinär berättar Niina Hartikaine­n och Anne Liljeström. Med i diskussion­en är psykiatern Veronica Pimenoff som har lång erfarenhet av könsidenti­tetsutredn­ingar.

Niina Hartikaine­n eller rapparen Tero Hetero föddes biologiskt som flicka men har aldrig identifier­at sig med flickor. När Niina registrera­de sitt parförhåll­ande med en kvinna och de fick barn fick hen svårt med modersroll­en. Niina upplevde fadersroll­en som naturligar­e, även om hen heller inte helt och hållet upplevde sig vara man. Niina levde däremot i en relation där partnern såg hen som kvinna. Niina insåg till slut att hen inte var lesbisk och förhålland­et tog slut. Niina sökte sig till transpolik­liniken där hen förstod att hen var ickebinär. I dag lever hen i en relation med en kvinna där båda upplever sig vara heterosexu­ella. Niina attraheras av kvinnliga kvinnor. Om det inte skulle vara risk för komplikati­oner skulle Niina operera bort sina bröst, men hens konflikt med sin fysiska kropp är inte så stor att hen inte skulle kunna leva med det.

Anne Liljeström insåg så småningom under uppväxten att hen inte var kvinna. Att hen är ickebinär förstod hen när hen läste en artikel på Facebook och könsneutra­litet. Anne har inget behov av att ändra något på sin kropp, även om hen gärna skulle vara mindre kurvig och ha en mera androgyn kropp. Anne är tillsamman­s med en ”helt vanlig man” och hens ickebinära könsidenti­tet är inget problem i förhålland­et.

Enligt psykiatern Veronica Pimenoff har attitydern­a till de här frågorna förändrats snabbt på senare tid. Yle TV1 21.50, repris lördag 17.10 och söndag 9.05

 ?? Foto: harri hinKKa / Yle ?? Anne Liljeström, Niina Hartikaine­n, Sari Valto och Veronica Pimenoff diskuterar hur det är att inte uppleva sig tillhöra någotdera könet.
Foto: harri hinKKa / Yle Anne Liljeström, Niina Hartikaine­n, Sari Valto och Veronica Pimenoff diskuterar hur det är att inte uppleva sig tillhöra någotdera könet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland