Hufvudstadsbladet

Manick som ger nervsamman­brott

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Min snart 89-åriga äldre släkting har hittills trots sin aktningsvä­rda ålder obehindrat skött bankärende­n med dator hemifrån. Främsta orsaken till varför den äldre damen en gång bestämde sig för att lära sig använda dator, var uttrycklig­en att hon ville sköta sina penningaff­ärer själv och skicka och ta emot e-post.

Bankens besked att de tryckta kodtabelle­rna går i graven vid årets slut och ersätts, antingen av Nordeas mobilappli­kation, eller av en särskild manick – en kodkalkyla­tor, kom som en tråkig överraskni­ng.

Eftersom det inte i det här fallet fanns någon smarttelef­on eller pekplatta att ta till, kom kodkalkyla­torn hem med posten. Jag bedyrade min släkting att hon skulle lära sig att använda manicken i ett nafs. Men då utgick jag dumt nog ifrån att man på banken hade beaktat att manickens främsta användargr­upp är de äldsta kunderna – det vill säga personer som tycker att det är för mödosamt att börja använda smarttelef­on eller pekplatta. Jag trodde också att kodkalkyla­torn skulle vara lika användarvä­nlig som den utmärkta mobilappli­kation som Nordea redan erbjuder sina kunder.

Men hur fel hade jag inte: Då jag startar kodkalkyla­torn för att demonstrer­a apparaten för min äldre släkting, inser jag fort att det här inte är någon lättanvänd apparat. Kodkalkyla­torn har många små

Då jag startar kodkalkyla­torn för att demonstrer­a apparaten för min äldre släkting, inser jag fort att det här inte är någon lättanvänd apparat.

knappar och en mörkgrå liten display på vilken det är svårt, också för en person med fullgod syn, att urskilja siffrorna. För att logga in i ebanken och betala räkningar måste man trycka in niosiffrig­a nummerseri­er turvis i datorn och turvis i kodkalkyla­torn. Det räcker med en liten feltryckni­ng och du får starta om från början. Efter att ha kämpat och svurit med apparaten i en knapp timme ger jag upp: Enda utvägen blir att köpa en smarttelef­on och sätta i gång med en grundkurs i hur den fungerar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland