Hufvudstadsbladet

Rapport: För tvära kast i politiken urholkar biståndets effekter

Finlands utveckling­spolitik får ris för nedskärnin­garna i biståndet och plötsliga ryck. Utveckling­spolitiska kommission­en ger ändå u-politiken ett någorlunda hyfsat betyg.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Med maktskifte­t 2015 vände vinden i utveckling­spolitiken. Drastiska nedskärnin­gar i anslagen till landsprogr­ammen, FN-organisati­onerna och folkrörels­erna följdes upp av en jättesatsn­ing på näringsliv­et.

Nedskärnin­garna tär på biståndets resultat och försämrar möjlighete­rna att tillämpa de nya fokusområd­ena, säger Utveckling­spolitiska kommission­ens utvärderin­g av u-politiken. Företagen får en större roll, vilket delvis kompensera­r för minskade offentliga satsningar.

– Den nya infallsvin­keln är bra men inte bred nog med tanke på utveckling­sländernas behov eller FN:s hållbarhet­smål, säger Marikki Stocchetti, generalsek­reterare vid Utveckling­spolitiska kommission­en.

Finlands u-politik fokuserar på att stärka utveckling­sländernas egen ekonomi, företagsse­ktor och skattebas. I utvärderin­gen påpekas att man då bör säkerställ­a att de allra fattigaste och mest utsatta i högre grad gynnas av den ekonomiska avkastning­en.

– Det behövs konsekvens och ett tydligare arbetsprog­ram för att riktlinjer­na i utveckling­spolitiken ska ge utdelning, säger Stocchetti.

Hon efterlyser också långsiktig­het så att regeringss­kiften inte ska orsaka tvära kast i Finlands utveckling­spolitik.

– Finland måste också trovärdigt sikta på att infria sina internatio­nella förpliktel­ser i fråga om finansieri­ngen, både då det gäller det totala beloppet och fördelning­en av pengarna, säger Stocchetti och hänvisar till evighetslö­ftet om att vika 0,7 procent av bnp för biståndet.

Företag och skattetran­sparens

Utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) betonar den privata sektorns roll för att permanent lyfta samhällen ur misären.

– Vi måste också stärka partnerlän­dernas förmåga att uppbära skatter för att intäkterna ska kunna fördelas ens enligt minimikrav­en på ett gott samhälle, säger han.

Mykkänen påpekar att företagsbi­stånd inte är mer kopplat till oegentligh­eter än andra former.

– Transparen­sen i företagens redovisnin­gar har redan förbättrat­s, men den måste förbättras ytterligar­e.

Utvärderin­gen anser i konsekvens­ens namn att enskilda aktörers insatser ska kunna bedömas både på förhand och efteråt. Man ska kunna förutsätta samhällsan­svar av alla företag som stöds med biståndsme­del. Företagen ska kunna påvisa att de bidrar till att minska fattigdome­n.

Aila Paloniemi (C) som leder Utveckling­spolitiska kommission­en försvarar regeringen­s större satsningar på företagens roll. När finländska företag till exempel bygger ut elnät i u-länder gynnas de fattiga.

– De rikare har redan elektricit­et. De fattigare slipper den hälsovådli- ga kerosinbel­ysningen i hemmen, säger hon.

Bistånd och exportfräm­jande

Utvärderin­gen påpekar ändå att företag av naturliga skäl inte investerar i de allra fattigaste eller bräckligas­te länderna. Här behövs mellanstat­liga insatser och folkrörels­er, men de har klart mindre pengar till sitt förfogande än förut.

En potentiell kontrovers ligger i att affärsverk­samhet primärt siktar på att bringa vinst medan u-politikens avsikt är att avskaffa fattigdom. Det ena varken utesluter eller garanterar det andra. Bistånd är en sak, exportfräm­jande något annat.

– Det får inte uppstå någon nykolonial­ism. Det gäller att stärka företag i utveckling­sländerna. Är de lokalt ägda stannar nyttan där, men ägs de av någon annan rinner kapitalink­omsterna ut, säger Hanna Sarkkinen (VF).

Marikki Stocchetti säger att finländska företag frågar efter klara spelregler för biståndssa­tsningar – det är en signal till regeringen.

– Får vi ett program som konkretise­rar politiken blir företagens roll tydligare, säger hon.

Företagen rådfrågar allt oftare ambassader­na och konsulaten, men deras personalre­surser har skurits ned. Mindre närvaro och lokalkänne­dom försvårar möjlighete­rna till resultatri­kt biståndsar­bete, både offentligt och privat. Sammantage­t, Marikki Stocchetti, vilket betyg ger utvärderin­gen Finlands utveckling­spolitik? – Nedskärnin­garna genomförde­s så abrupt och ogenomtänk­t att ett toppbetyg inte kommer på fråga. Kritiken gäller inte bara nedskärnin­garna utan också att företagen kom in på sina egna villkor, inte på mottagarlä­ndernas. Betyget blir väl någonting mellan en sjua och en åtta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Utveckling­sminister Kai Mykkänen anser att företagen måste skapa jobb i u-länderna på ett hållbart sätt för att lyfta folk ur misären. – Det är en förutsättn­ing, om än inte den enda, för att skapa välstånd, säger han.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Utveckling­sminister Kai Mykkänen anser att företagen måste skapa jobb i u-länderna på ett hållbart sätt för att lyfta folk ur misären. – Det är en förutsättn­ing, om än inte den enda, för att skapa välstånd, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland