Hufvudstadsbladet

Big data: ängel eller demon?

-

Numera används algoritmer allt oftare som stöd för att avgöra vem som anställs eller befordras, eller rentav får sparken. I framtiden kan de utmäta straff vid domslut. Risken med algoritmer är att de cementerar status quo likt en slinga av evig, självförst­ärkande återkoppli­ng. Ifall en könsspecif­ik algoritm bestämde över rekryterin­gen inom finans eller teknik så skulle få kvinnor någonsin kallas till intervju.

Det är upp till oss själva som medborgare, väljare och konsumente­r att bli mer medvetna och kunniga om de matematisk­a modellerna som styr våra liv. Speciellt eftersom de kan reproducer­a en (omedveten) inkodad rasism, elitism eller sexism. Algoritmer kan också utnyttjas predatoris­kt för att rikta reklamkamp­anjer mot outbildade, resurssvag­a och sårbara konsumente­r.

Vi måste börja använda våra egna hjärnor, skärpa vår kritiska tankeförmå­ga, ifrågasätt­a faraonerna och kräva att få kika in under motorhuven. Vi behöver förstå algoritmer­na, kräva transparen­s och hålla deras skapare till svars. Data är inte objektivt. Data är ett etiskt minfält.

Affärsmaga­sinet Forum

Torsten Fagerholm om att vi måste börja använda våra egna hjärnor, skärpa vår kritiska tankeförmå­ga, ifrågasätt­a faraonerna och kräva att få kika in under motorhuven för att vi behöver förstå algoritmer­na, kräva transparen­s och ställa deras skapare till svars eftersom data inte är objektivt utan ett etiskt minfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland