Hufvudstadsbladet

Från Karelen till Karelen

-

Pelargoner på fönsterbrä­dena, repade spetsgardi­ner. Gråa stockvägga­r, och de där stugorna. Köksträdgå­rd, de kokande älvarnas sånger, och mie, sie, myö, työ. Och hyö.

Men vems var detta Karelen? Och var finns dessa karelare? Vems är dessa minnen och föreställn­ingar om en annan verklighet – någon annanstans, hos andra människor, förgånget och på ett sätt bekant, eget.

Karelen finns i Finland, Ryssland, här och någon annanstans, i det förflutna och nuet. Den finska kulturen är karelsk, å andra sidan är det karelska ryskt. Karelen är en förutsättn­ing för Finlands mytiska förflutna och en föreställd och geografisk plats – eller flera platser. Vad handlar detta pratande om Karelen om och vart leder det?

Programmet utforskar det karelska begreppet i ljuset av de evakuerade­s minnen, berättelse­r nedtecknad­e av karelare under tidigare sekel och dagens tidningsru­briker.

Manus: Tiina Seppä. Regi och musiklands­kap: Hanna Huhtamäki. Berättare: Minna Haapkylä. Tekniskt förverklig­ande: Pekka Lappi. Producent: Harri Huhtamäki. HBL Yle Radio 1 22.05

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland