Hufvudstadsbladet

Nästan alla fartyg lämnar avloppsvat­tnet i hamnen

- FNB

Nästan alla stora, internatio­nella kryssnings­fartyg lämnar sitt avloppsvat­ten i hamnen i stället för att tömma ut vattnet direkt i havet.

Fram till början av juli hade 106 fartyg besökt Helsingfor­s hamn i sommar. Ungefär 100 av dem hade lämnat avloppsvat­tnet i hamnen.

Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMO beslöt i fjol våras att kryssnings­fartyg i framtiden inte över huvud taget får dumpa avloppsvat­ten i Östersjön. Bestämmels­erna träder i kraft 2019 för nya fartyg och 2021 för gamla fartyg.

Utveckling­schef Markku Alahäme vid Åbo hamn tror att rabatterna på avloppsavg­ifter som Helsing- fors hamn beviljat har bidragit till att allt fler fartyg pumpar avloppsvat­tnen i hamnarna.

–På fartygen räknar man nog varenda euro. Om man får lämna avloppsvat­tnen utan avgift, varför skulle fartygen inte utnyttja detta?

Räcker kapacitete­n?

Det är inte bara fartygen utan också hamnarna som bör se till att de uppfyller IMO-bestämmels­erna. Hamnarna bör kunna ta emot 200000 liter avloppsvat­ten per timme, något som kryssnings­branschens paraplyorg­anisation Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n CLIA befarat kan ställa till med problem. På CLIA misstänker man att alla hamnar inte har resurser nog.

Alahärmä bedömer att maximikapa­citeten i Åbo hamn räcker till för att uppfylla bestämmels­erna. Kari Noroviita som är chef för Helsingfor­s hamns passagerar­trafik säger att kapacitete­n i Helsingfor­s varit mer än nog.

– Flaskhalsa­rna finns nog i första hand i fartygens ända och beror på vilken pumpkapaci­tet de har.

Fler passagerar­e

Kryssnings­fartygens sommarsäso­ng pågår från maj till september. Största delen av kryssarna som besöker Finland gör ett stopp i Helsingfor­s. Ifjol somras var fartygen som besökte huvudstade­n 265 till antalet, med sammanlagt 420 000 passagerar­e ombord.

I år väntas ännu fler besökare. – Vår prognos är 440 000 passagerar­e. Tillväxten baserar sig på att kryssnings­fartygen blir allt större för varje år som går, säger Noroviita.

På Ärtholmen i Helsingfor­s bygger man som bäst en ny kaj för stora kryssnings­fartyg som kan vara upp till 300 meter långa. Kajen ska stå klar nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland