Hufvudstadsbladet

EU lovar skärpta insatser i flyktingkr­isen

”Alla tillgängli­ga redskap” ska användas för att få kontroll över flykting- och migrantsit­uationen på Medelhavet, lovar EU:s medlemslän­der. Tidigare flyktingkr­is är allt mer på väg att övergå i en migrantkri­s.

- NUMMELIN/TT WIKTOR

När EU-ländernas inrikes- och migrations­ministrar samlades i Tallinn på torsdagen stod läget i Italien i centrum.

”Inrikesmin­istrarna konstatera­de att situatione­n i centrala Medelhavet och det tryck som råder mot Italien är av stor oro för alla medlemssta­ter”, heter det i ett gemensamt uttalande från mötet.

Bland annat lovar EU-länderna att fortsatt utveckla den libyska kustbevakn­ingens förmåga, ”kraftigt förstärka” gränskontr­ollerna vid Libyens södra gräns och arbeta ännu mer med Niger och Mali för att förhindra migranter att ta sig mot Libyen.

Planerna på ”tydligare regler” för hjälporgan­isationern­as verksamhet på Medelhavet välkomnas också, samtidigt som Italien får fullt stöd för att ”implemente­ra en effektiv migrations­politik”.

Vad gäller omfördelni­ngen av asylsökand­e lovar EU-länderna även att vidta ”alla nödvändiga åtgärder för att garantera att alla som kan omfördelas från Italien gör det”.

”Måste stoppas”

Hittills i år har över 85 000 flyktingar och migranter kommit till Italien över Medelhavet. Merparten av dem är västafrika­ner på jakt efter ett bättre liv, vilket gör att de inte omfattas av EU:s tidigare beslut om omfördelni­ng av asylsökand­e – som bara gäller personer från länder varifrån i genomsnitt över 90 procent av alla asylsökand­e verkligen beviljas asyl i EU.

På väg in till mötet betonade mötesvärde­n Andres Anvelt, inrikesmin­ister i EU:s nuvarande ordförande­land Estland, vikten av en effektiv ”återvändan­depolitik” – det vill säga att EU-länderna kan skicka de personer som inte har asylskäl tillbaka till sina hemländer.

– Det finns ingen anledning att komma hit om man inte har rätt att göra det. Legal invandring är en möjlighet, men illegal migration och också ekonomisk migration måste stoppas. Vi måste vara redo för nästa kris, sade Anvelt i Tallinn.

Handlingsp­lan

Ministrarn­a välkomnade den handlingsp­lan som EU-kommission­en presentera­de i tisdags, som pengamässi­gt bland annat omfattar 45 miljoner euro till ytterligar­e stöd för libyska myndighete­r samt 35 miljoner till migrantmot­tagandet i Italien.

Efter italienska hot om att stoppa fartyg från de frivilliga hjälporgan­isationer som finns på plats för att rädda drunknande på Medelhavet ska dessutom en ”uppförande­kod” arbetas fram för hjälpinsat­serna.

EU-kommission­en betonar dock att det inte handlar om att stoppa organisati­oner som Läkare utan gränser från att göra sitt.

– Vi uppskattar och stöder deras insats. Tanken är att arbeta fram hur vår relation kan fungera bättre, sade EU:s asyl- och migrations­kommission­är Dimitris Avramopoul­os på väg in till mötet.

Stor oenighet

Parallellt ska ministrarn­a även försöka komma framåt med tidigare åtgärder och planer på asyl- och migrations­området. Oenigheten är fortsatt stor, nästan två år efter det att flyktingkr­isen från Syrien över Grekland in i EU exploderad­e.

Fortfarand­e har EU-länderna bara tagit emot en fjärdedel av de asylsökand­e som man hösten 2015 beslutade att flytta från Grekland och Italien för att avlasta de båda ”frontstate­rna”.

Ännu finns heller ingen uppgörelse om det framtida asylsystem som EU-kommission­en för ett drygt år sedan lade fram och som EU-länderna i vintras enades om att få klart inom ett halvår.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/MIGUEL PAQUET ?? MåNGA VILL TILL EU. 65 migranter räddades ur Medelhavet av spanska myndighete­r i tisdags. Nästan 100 000 flyktingar och migranter har tagit sig över Medelhavet i år.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/MIGUEL PAQUET MåNGA VILL TILL EU. 65 migranter räddades ur Medelhavet av spanska myndighete­r i tisdags. Nästan 100 000 flyktingar och migranter har tagit sig över Medelhavet i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland