Hufvudstadsbladet

Rika länder samlas för laddat möte

- MäCHS/TT MATTIAS

Trätoämnen­a är fler än på länge när ledarna för världens toppekonom­ier med start i dag samlas i Tyskland för årets G20-möte. Här är frågorna där det kan bli som stormigast.

Nordkorea

Nordkoreas första lyckade provskjutn­ing av en interkonti­nental långdistan­srobot i veckan slog ner som en bomb på den världspoli­tiska arenan.

Nyheten är ett slag i ansiktet på USA:s president Donald Trump, som lovat att stoppa den trotsiga diktaturen­s kärnvapena­mbitioner. Trump lär passa på att pressa ett motvilligt Kina att tvinga dess skyddsling på knä i frågan.

Klimatet

Parisavtal­et har pekats ut som en sista möjlighet att mildra effekterna av klimatförä­ndringarna. Men Trump har skadeskjut­it klimatöver­enskommels­en genom sitt beslut att dra USA ur den.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har gjort klimatet till huvudfråga under G20 och har fått backning av sina EU-kollegor i att stå upp för avtalet. ”Våra meningsski­ljaktighet­er med USA är tydliga”, har hon sagt inför mötet.

Global handel

Trump väntas även skapa dålig stämning när det gäller handel. G20-möten brukar präglas av antiprotek­tionism, men Trumps löften om att riva upp handelsavt­al som han anser missgynnar USA och skydda inhemsk industri retar exportjätt­ar som Tyskland och Kina.

Om Washington inför nya tullavgift­er kan det vara början på ett handelskri­g.

Den rysk-amerikansk­a relationen

USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin har mycket att tala om när de för första gången träffas vid sidan om G20.

Trump är pressad att visa upp en hård linje efter anklagelse­rna om rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet. Därtill är det spänt mellan länderna kring inbördeskr­igets Syrien, liksom om Ukrainakon­flikten och upprustnin­gen kring Östersjön.

Tyskland och Turkiet

Relationer­na mellan Berlin och Ankara har försämrats kraftigt efter Turkiets massiva och rättsligt tveksamma åtgärder efter kuppförsök­et förra året.

Det kan bli ett laddat möte mellan Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter Berlins beslut att inte ge honom tillstånd att, vid sidan om G20, tala inför turkar bosatta i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland