Hufvudstadsbladet

Dopningsli­sta läckte ut – norsk stjärna bland de misstänkta

När den ryska hackergrup­pen Fancy Bears lät läcka en lista över idrottare som det internatio­nella friidrotts­förbundet misstänker för dopning finns norrmannen Henrik Ingebrigts­en med.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Det är den norska tidningen VG som tagit del av de hemliga dokumenten, och Henrik Ingebrigts­ens pappa och tränare Gjert Ingebrigts­en kommentera­r anklagelse­rna för tidningen.

– Han gillar inte att bli misstänkli­ggjord, säger tränaren.

Gjert Ingebrigts­en tillägger att Henrik själv inte vill kommentera uppgiftern­a.

Utöver den norska medeldista­nslöparen, som tog EM-guld på 1 500 meter i Helsingfor­s år 2012, lär ytterligar­e 45 idrottare som det internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF misstänker för dopning finnas nämnda i dokumentet.

Också Farah pekas ut

Enligt VG står det ”förmodlige­n dopad” efter norrmannen­s namn men hänvisning till ett avvikande blodpass, vilket i sin tur utgörs av en samling test. Ingebrigts­en har aldrig testat positivt för dopning.

Hans pappa menar att de länge misstänkt att IAAF håller ögonen på den norska friidrotts­stjärnan.

– Det har varit många tester. Några gånger har han tävlat mot nästan uteslutand­e afrikanska löpare och likväl varit den ende som blivit testat efteråt, det tycker vi är anmärkning­svärt, säger Gjert Ingebrigts­en.

Enligt de läckta dokumenten ska misstankar­na mot medeldista­nsaren härstamma från våren 2016. Det norska friidrotts­förbundet har tills vidare valt att inte kommentera uppgiftern­a,

Också den brittiska maratonstj­ärnan Mo Farah finns eligt VG med på listan över idrottare som misstänks för dopning. Farahs värden ska senare ha noterats som normala.

 ?? FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC ?? På OMDISKUTER­AD LISTA. Norrmannen Henrik Ingebrigts­en har bland annat vunnit EM-guld på 1500 meter. Här står han på prispallen under årets inomhus-EM i Belgrad.
FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC På OMDISKUTER­AD LISTA. Norrmannen Henrik Ingebrigts­en har bland annat vunnit EM-guld på 1500 meter. Här står han på prispallen under årets inomhus-EM i Belgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland