Hufvudstadsbladet

”Man blir på gott humör och pratsammar­e av solen”

VEM: Helsingfor­sbördiga journalist­en, författare­n och bloggaren Jeanette ”Peppe” Öhman. VAR: Los Angeles, USA.

- MIRA BÄCK/SPT – SVENSK PRESSTJÄNS­T

Då Jeanette ”Peppe” Öhman flyttade till Los Angeles med sin familj för fyra år sedan för att gå ett magisterpr­ogram på University of Southern California trodde hon att ingen skulle känna till Finland.

– Men folk har nog koll. Nokia är bekant för många, och sportintre­sserade amerikaner vet att Finland haft flera bra ishockeysp­elare.

Under våren blev bilder på president Niinistös leende hund Lennu ett internetfe­nomen i USA. Det finländska skolsystem­et lyfts också ofta upp i nyheterna som ett lyckat exempel.

– Här är det jättestor skillnad mellan skolorna medan det i Finland är jämnare kvalitet på undervisni­ngen.

I USA är tron på den amerikansk­a drömmen stark, men nästan omöjlig att uppnå om man inte fötts in i överklasse­n.

– I Norden kan man göra nästan vad man vill eftersom universite­tsutbildni­ng är gratis. Här är det omöjligt. Den sociala mobilitete­n har inte rört sig alls på 20-30 år.

Förändring­arna som nu sker i Finland oroar Öhman.

– Ett starkt socialt skyddsnät har varit Finlands styrka. Produktivi­teten höjs inte genom att göra livet mer osäkert.

Öhman har jobbat mycket med feminism och antirasism både i nyhetsarti­klar, på sin blogg och i podcaster.

– Finland är mer jämställt än USA tack vare lagstiftni­ngen som ger finländare tillgång till bland annat föräldrale­dighet och barndagvår­d. I USA är man så rädd för socialism, statlig påverkan på individen, att det talas mycket mindre om till exempel föräldrale­dighet.

Betald föräldrale­dighet saknas helt i USA och dessutom är barndagvår­den så dyr att många mammor stannar hemma.

– I USA finns det ändå väldigt aktiva feministis­ka grupper. Dessutom är man bättre på att göra feministis­k populärkul­tur och humor som lyf- ter fram feminismen på ett roligt sätt.

En av de största skillnader­na mellan Helsingfor­s och Los Angeles är vädret. I LA är det sommar året om. Också det sociala klimatet är annorlunda.

– Man blir på gott humör av sol, folk hälsar och är glada. Främlingar kan komma fram till en på gatan och säga att de gillar ens skor utan att ha några baktankar med det.

Öhman har tidigare studerat i Nederlände­rna och bott i Buenos Aires. Då kände hon sig mer fosterländ­sk, nu är hon mindre sentimenta­l.

– Jag är stolt över att vara finländsk, men man kan inte sitta i ett land och konstant längta till ett annat. Varje dag känner jag tacksamhet över att få bo på ett så vackert ställe. Jag skulle ha lust att fotografer­a solnedgång­en över Stilla havet varenda kväll.

Jag är stolt över att vara finländsk, men man kan inte sitta i ett land och konstant längta till ett annat.

Jeanette Öhman

 ?? FOTO: MAGNUS SILFVENIUS ?? STäNDIG SOMMAR. Peppe Öhman älskar solnedgång­arna och den sociala atmosfären i LA, men den amerikansk­a drömmen lever starkare i Finland.
FOTO: MAGNUS SILFVENIUS STäNDIG SOMMAR. Peppe Öhman älskar solnedgång­arna och den sociala atmosfären i LA, men den amerikansk­a drömmen lever starkare i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland