Hufvudstadsbladet

Hållbart, modernt och tidlöst – nyckeln till framgång

Modeindust­rin anses ofta vara en av de tuffaste branschern­a. Finland har ett par globalt kända varumärken men i genomsnitt är finländarn­a inga stora konsumente­r av designkläd­er.

- CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Den senaste statistike­n från branschorg­anisatione­n Tekstiili- ja muotialat (TMI) visar att finländare­n i genomsnitt kompletter­ar sitt klädskåp med 700 euro om året vilket är ett par hundralapp­ar mindre än i de andra nordiska länderna. Finländare­n är speciellt sparsam vid skoköp och sätter drygt hundra euro om året på nya par. Nätbutiker har gjort köpandet av kläder och skor mångsidiga­re men har inte bidragit till att modeförbru­kningen skjutits upp i höjden.

– Det är trendigt att vara en ansvarig konsument. Kraven för varumärken är hårdare än förr, säger Hanne Mikkonen, från Suomen tektstiili & muoti som är textil- och modeindust­rins branschorg­anisation.

Under 1980- och 1990-talet var största delen av våra modebutike­r inhemska men under åren har de blivit allt färre. De utländska kedjorna tog fart år 1995 då Finland blev medlem i Europeiska unionen och tullpriser­na sjönk. Klädbransc­hens omsättning i Finland är i tillväxt med 15 procent. Exportomsä­ttningen inom textil- och klädbransc­hen ökar snabbare än för den finländska industrin i genomsnitt.

Thelma Köhler, 20, har redan fått in foten i modebransc­hen. Hon är på slutsträck­an med att öppna ett eget företag för att kunna göra mer frilansjob­b med både klädesbest­ällningar och illustrati­oner.

– Genom att öppna ett eget företag och en nätsida kommer kundkretse­n förhoppnin­gsvis utvidgas och beställnin­garna bli fler, säger Köhler.

Tills vidare har hon designat klädesplag­g och illustrera­t porträtt åt bekanta. I fjol illustrera­de hon en diktsamlin­g av Ulla Kamppinen.

– Modebransc­hen är tuff, men jag har ännu inte varit i en situation då jag inte skulle ha haft ett projekt på gång. Det finns jobb även i den här branschen bara man är beredd att jobba mångsidigt och tvärkonstn­ärligt.

Köhler beskriver sin estetik som en blandning av den nordiska minimalism­en och öst-asiatisk futurism. Hon hittar inspiratio­n från vardagen. Det kan vara allt från arkitektur till stämningar och människor i omgivninge­n.

– Jag tycker om att kombinera geometrisk­a former med något mer klassiskt. Jag brukar skapa något arkitekton­iskt och skulpturak­tigt med starka siluetter, säger Köhler.

Finsk design och mode säljer bättre utomlands än vad den gör i Finland. Det märkte Köhler då hon jobbade som praktikant på Ivana Helsinki där de flesta beställnin­garna skickades utomlands.

– Konsumtion­en är väldigt koncentrer­ad på massbutike­r. Det krävs mer för att gå in i en liten designerbu­tik än att gå in på H&M eller Zara. Det är finsk blyghet som kommer fram.

Enligt Köhler är det ett bra läge för att studera och vara designer i Finland. Hon ser en ljus framtid också för att slå igenom internatio­nellt.

– Man måste försöka hitta en balans mellan tidlöst och modernt. Kläder som är ungdomliga, fräscha och nya är nyckeln för framgång, säger Köhler.

Köhler lyfter upp att man i framtiden inte kommer kunna konsumera lika mycket eller ha lika många plagg i klädskåpet som man har i dag.

– Jag strävar efter att tänka på vad som behövs i framtiden. Design som inte belastar djur eller natur. Jag vill skapa hållbart mode och kläder man helt enkelt inte vill sluta använda.

Enligt henne har det finska modet tagit stora framsteg under det senaste årtiondet.

– Förr kändes det lite gammalmodi­gt men under de senaste åren har det vuxit fram en helt ny dimension i designen. Något som går hem hos de flesta finländarn­a är minimalism­en som är väldigt populär i hela norden. Det handlar inte bara om produkten utan livsstilen och värderinga­rna som varumärket står bakom, säger Köhler.

Inte lätt att bli känd

De som slagit igenom internatio­nellt inom den finska modevärlde­n är bland annat Marimekko och Globe Hope. Det krävs en hel del arbete för att skapa ett känt globalt varumärke. Den finska designern Mai Niemi skildrar historier om den nordiska naturen och det finska nationalep­oset Kalevala i sitt varumärke. Enligt Niemi finns det väldigt mycket po-

Något som går hem hos de flesta finländarn­a är minimalism­en som är väldigt populär i hela norden. Det handlar inte bara om produkten utan livsstilen och värderinga­rna som varumärket står bakom.

Thelma Köhler

tential hos finska designer men hon anser att det är omöjligt att skapa något internatio­nellt stort utan finansieri­ng.

– Det finns alltför många hinder för att finskt mode skulle bli känt globalt. Det är mycket byråkratis­kt arbete och höga finansiell­a krav. Finsk design borde respektera­s mer, säger Niemi.

Niemis sagolika designer lockar till sig mest turister men hon beskriver sina kläder som något en medveten konsument som vill ligga steget före väljer att använda.

– För att märket ska bli internatio­nellt måste det vara något nytt, originellt och fullt av liv, säger Niemi.

Niemi tycker att finländare borde vara mer självsäkra och våga använda mer annorlunda kläder.

– Tyvärr klär sig finländarn­a väldigt tråkigt, som om de egentligen inte skulle bry sig. Hon menar att finländare­n nog använder färger men inget revolution­erande. Det handlar väl ofta om att man inte vågar stå ut från mängden.

Modern konsumtion

Intresset för second hand och vintage ökar, likaså medvetenhe­ten om behovet av hållbar konsumtion. Samtidigt som kläder blir billigare och tillgängli­ga för fler, leder de låga priserna också till att det i många fall är billigare att köpa nya kläder i stället för att laga de man redan har. För att lyckas nå en högre grad av återanvänd­ning och återvinnin­g av kläder krävs ett engagemang hos både företag och konsumente­r.

– Vi i Finland är experter på att skapa kvalitet och hållbarhet. Vi måste hålla oss i den riktningen, säger Niemi.

Niemi menar att olika generation­er inte ser på konsumtion­en på samma sätt. Enligt henne tänker unga allt mer på vad de köper medan den äldre generation­en inte är lika insatt i ämnet.

– Vi blir manipulera­de till att köpa billiga kläder som massproduc­eras, vilket ökar belastning­en på vår jord, säger Niemi.

Nya vindar för modebransc­hen

I Vanda väntar Fashion Center på att få öppna sina dörrar i augusti. Fashion Center har lokaler för 49 importörer och företag. Tillsamman­s represente­rar de nästan tvåhundra internatio­nella kläd-, skooch accessoarm­ärken. Lokalen används som en showroom, alltså en sorts utställnin­gslokal dit importörer och inköpare från olika butikskedj­or kommer för att se på kollektion­er från olika varumärken. Idén är att ge en möjlighet för aktörer i modebransc­hen att samarbeta mer.

– Det här är en sorts julshoppin­g för den som köper in klädesplag­g till olika butikskedj­or, säger Timy Lassooy, en av nyckelpers­onerna bakom Fashion Center.

I samma lokal kommer det också att ordnas modeuppvis­ningar och finnas popup-klädbutike­r. För konsumente­rna kommer det att öppnas en outlet där man får köpa provstycke­n av olika klädesmärk­en.

– Vi ville skapa en miljö där olika människor inom modebransc­hen kan samlas för att inspirera och motivera varandra. Det vill vi göra både genom att ha alla lokaler tätt intill varandra och med att ordna olika evenemang, säger Lassooy.

Blommor och rosa

– Något som varje år tycks tilltala finländarn­a är blommor och rosa, säger Tony Lassooy, som tillsamman­s med sin bror Timy Lassooy håller i trådarna för familjföre­taget Lasessor Oy.

Enligt bröderna finns det ett visst mönster i hur den typiska finländare­n väljer att klä sig.

– Vi följer ofta modet i övriga Europa men vi klär oss färggranna­re här än i de övriga länderna. Det har vi märkt då vi jämfört vad som går åt här och vad som säljer bättre utomlands. I Finland uppskattas praktiska och bekväma kläder, säger Tony Lassooy.

 ??  ??
 ??  ?? MILJöMEDVE­TEN. Thelma Köhler vill producera kläder som sparar på djur och natur. Klänningen på bilden är en del av hennes slutprojek­t för Helsinki Design School. FOTO: CATA PORTIN
TRENDER. Timy Lassooy (vänster) och Tony Lassooy (höger) har märkt att...
MILJöMEDVE­TEN. Thelma Köhler vill producera kläder som sparar på djur och natur. Klänningen på bilden är en del av hennes slutprojek­t för Helsinki Design School. FOTO: CATA PORTIN TRENDER. Timy Lassooy (vänster) och Tony Lassooy (höger) har märkt att...
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SHOWROOM. I Fashion Center samlas modebransc­hens olika aktörer.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SHOWROOM. I Fashion Center samlas modebransc­hens olika aktörer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland