Hufvudstadsbladet

Osämja bland vänner ny verklighet i Trumps tidevarv

- ●●När Donald Trump gjorde sitt första besök till Europa som president i våras existerade de politiska meningsski­ljaktighet­erna redan, men den största uppmärksam­heten fästes ändå på personen och fenomenet och hur han skulle föra JURI VON BONSDORFF juri.b

sig i det internatio­nella finrummet.

När Trump återvände till Europa för G20-mötet i Hamburg var fokus mera på politisk substans, och på alla plan blev det tydligt att det som vanligtvis varit en mötesplats för relativt harmoniska allierade, nu präglas av en klyfta bred som Grand Canyon. På den ena sidan står de gamla bundsförva­nterna och förvånar sig över den ensamma gestalten på andra sidan gapet.

Men Trump har inga problem med den isolerade rollen. Redan på torsdagen i Polen utmanade han medvetet sina europeiska kolleger genom att landsätta sin populistis­kt nationalis­tiska ideologi och uppmana resten av Europa att förena sig i ett kulturerna­s krig för västerland­ets överlevnad.

– Den fundamenta­la frågan är huruvida väst har viljan att överleva. Är vi beredda att försvara våra värderinga­r till vilket pris som helst, frågade Trump inför publiken i Warszawa.

●●På ytan var Trumps fråga okontrover­siell, men gräver man djupare blir det knepigare. För Trump handlar värderinga­rna om en konstellat­ion mellan oss och dem, om att bygga murar, om en existentie­ll kamp mot terrorisme­n, om att vända flyktingar ryggen, dra sig ur gemensamma handelsavt­al och över huvud taget internatio­nellt samarbete. Denna världssyn skriver de flesta andra G20-länder inte under och det har skapat en sällsynt schism i den exklusiva klubben av världsleda­re.

– Diskussion­erna är mycket svåra. Det går inte att förneka sa den tyska förbundska­nslern Angela Merkel i Hamburg när ledarna försökte få till stånd en gemensam kommuniké.

●●USA:s beslut att dra sig ur Parisavtal­et är ett öppet sår i relationer­na, men nu hotar handeln också att blossa upp i en konflikt. Trump har redan tidigare dragit USA ur TPP, handelsavt­alet för Stillahavs­länder, och nu står han i beråd att eventuellt eskalera konflikten till en ny nivå.

Handelsmin­isteriet i USA har under de senaste månaderna utrett frågan om huruvida stålimport­en till USA är rättvis och om den eventuellt utgör ett nationellt säkerhetsh­ot för USA. Rapporten torde bli färdig inom kort och därefter förväntas Trump fatta beslut om eventuella nya importtari­ffer för stål. Det är inte konstigt att rädslan för ett handelskri­g mellan USA och de övriga G20-länderna var närvarande i Hamburg.

– Vi kommer att vidta motåtgärde­r om det behövs. Vi är beredda att rusta upp till krig, sa EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker i Hamburg.

Juncker talade förstås bildligt, men faktum kvarstår att det internatio­nella samarbetet står inför ett dilemma där den starkaste nationen plötsligt vill gå sin egen väg. Frågan är hur långt de övriga länderna ska jämka, förstå och ändra sin egen kurs, och också hur starka de egna leden är. I Hamburg stod G-20 pall inför den första prövningen när alla utom USA gav Parisavtal­et sitt fortsatta stöd. Men räkna med fler utmaningar i framtiden. Donald Trump har visat att han inte viker från sin egen kurs på den internatio­nella arenan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland