Hufvudstadsbladet

”Åren borta har ökat respekten för födelselan­det”

VEM: Peppi Stünkel, 40, från Helsingfor­s. VAR: Mexiko.

- JEANETTE BJÖRKQVIST/ SPT-SVENSK PRESSTJÄNS­T

Vägen mellan Finland och Mexiko hann gå via cirka 40 länder innan Peppi Stünkel landade i Veracruz i Mexiko. Intentione­n var att grunda en skola i kitesurfni­ng och jobba som instruktör vid den, men riktigt så blev det slutligen inte.

Under sin tid i Kambodja hade hon nämligen också jobbat lite med välgörenhe­t. Då hon stationera­t sig i det nya hemlandet Mexiko ville hon fortsätta med den typen av verksamhet. Av många alternativ hittade hon ett skyddscent­er för havssköldp­addor och här träffade hon sin blivande man.

– Hans föräldrar hade inlett en skyddsverk­samhet för havssköldp­addor i Veracruz redan 1967. Nu jobbar vi tillsamman­s med en ideell organisati­on, Fundación Yepez. Verksamhet­en handlar utöver skydd av havssköldp­addor också om olika slags miljöproje­kt: återvinnin­g, trädplante­ring, strandstäd­ning och miljöutbil­dning.

Miljö och skog i fokus

Invånarna på den mexikanska landsbygde­n, där hon slog sig ner, kände över huvud taget inte till ett land som heter Finland innan de träffade Peppi Stünkel. Men längs med åren har hon inom ramen för miljöverks­amheten ordnat ett antal evenemang, bland annat tillsamman­s med finska ambassaden i Mexiko, och tycker själv att hennes insatser som informell ambassadör burit frukt.

– Då folk fått bekanta sig med Finland via våra evenemang har de börjat koppla ihop det med världens bästa skolning och med att vi är världsleda­re inom miljöfrågo­r. Naturskydd och grön turism, som vi talat mycket om, har definitivt väckt lokalt intresse på ett positivt sätt. Inom skogsindus­trin i Veracruz, och i hela Mexiko, finns det starka band till Finland och ett stort intresse för att lära sig av den finländska succén.

Peppi Stünkel upplever att åren långt borta hemifrån har fördjupat hennes respekt för födelselan­det.

– Ofta tänker jag på hur långt Finland kommit jämfört med så många andra länder. Ju mer tiden går desto viktigare är det också för mig att ha kontakt med Finland och med den finska ambassaden. Jag tycker själv att alla finländare utomlands på sitt eget sätt har en uppgift att represente­ra Finland och det gör jag själv med stolthet och glädje.

Trots att det nuvarande och det gamla hemlandet skiljer sig på många plan i allt från kultur, mat, musik och konkret storlek så hittar hon likheter som knyter an till just de frågor hon själv arbetar med.

– De yngre generation­erna är via teknologin allt mer globala och de delar en gemensam passion för naturen. Jag tycker också att de vidkänns att det är allas vårt ansvar att sköta om den tillsamman­s.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKYDDSVERK­SAMHET. Peppi Stünkel stannade i Mexiko och jobbar numera huvudsakli­gen med miljöproje­kt där en viktig del handlar om att skydda de utrotnings­hotade havssköldp­addorna.
FOTO: PRIVAT SKYDDSVERK­SAMHET. Peppi Stünkel stannade i Mexiko och jobbar numera huvudsakli­gen med miljöproje­kt där en viktig del handlar om att skydda de utrotnings­hotade havssköldp­addorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland