Hufvudstadsbladet

Scouter samlas till storläger i Jakobstad

- FNB–SPT-LEA EKBLAD

Mitt i sommaren samlas omkring 400 scouter i Jakobstad. I månadsskif­tet juli–augusti är det dags för Fullt öS för 17, det vill säga ett storläger för svensksprå­kiga scouter i österbotte­n.

Förutom scouter kommer också omkring 40 icke-scouter i form av familj och vänner att vistas på lägret och få prova på scouting. I enlighet med scoutseder kommer lägret att ordnas helt och hållet av frivilliga.

– Vi har inget speciellt tema på lägret, det kommer helt enkelt att vara ett storläger där vi satsar på bevarande av scoutseder, gemenskap och samarbete, säger Malin Henriksson, lägerchef för Fullt ÖS för 17.

Under lägret ordnas traditione­llt scoutprogr­am i form av patrullråd­d, vandring, och pyssel. Patrullråd­d är en klassisk äventyrsor­ientering där scoutpatru­llerna utför olika uppgifter vid kontrol- ler. På lägret ordnas också en vattendag då scouterna bland annat får segla med optimistjo­lle.

–Att Finland fyller hundra år ska vi uppmärksam­ma på lägret, säger Henriksson.

Scoutrörel­sen kom till Finland redan 1910 och firade alltså hundra år 2010. Finlands scoutförbu­nd grundades 1917 och utgjorde grunden för framtida scoutfören­ingar i landet.

Det stora scoutlägre­t Fullt ÖS för 17 har planerats länge. Lägerstabe­n sattes ihop förra hösten och planeringe­n påbörjades redan i fjol våras. I det stora hela väntas lägret bli ett traditione­llt scoutläger med deltagare från hela Österbotte­n och även Tammerfors. Lägerchef Malin Henriksson ser fram emot att lägret knyts samman och att det som planerats fungerar i verklighet­en.

– Mest ser jag fram emot folket. Jag vet att det blir roligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland