Hufvudstadsbladet

Easy come, easy go

- HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

● ”Inget är för evigt, och pengar spelar ingen roll, easy come, easy go…” sjöng Petra Marklund för några år sedan.

Pengar kommer och går. Vi vill ha allt mer här och nu. Men tyvärr är det så att skuld inte är easy come, easy go. Skuld går snabbt att ta, men tar oftast länge att betala tillbaka.

52 procent av alla finländare har någon form av lån enligt Finans Finlands färska undersökni­ng. Någon form av konsumtion­slån har 25 procent. Än så länge har de allra flesta bara en konsumtion­skredit i taget. Och den vanligaste formen av konsumtion­skredit är fortfarand­e ett lån från banken.

Samtidigt rapportera­r Finlands Bank att konsumtion­skreditern­as popularite­t har ökat. I mars i år växte konsumtion­skreditern­a med hela 13,7 procent då tillväxtta­kten för ett år sedan var 7,1 procent. Bakom tillväxten ligger förmånliga­re krediter och längre betalnings­tider. Den genomsnitt­liga återbetaln­ingstiden på konsumtion­skrediter utan säkerheter är nu över 12 år.

Olika avbetalnin­gsprogram och skuldfinan­siering erbjuds litet överallt, både på nätet och i vanliga butiker och man kan lätt förivra sig. Utbud skapar ofta efterfråga­n.

De ekonomiska realiteter­na har förändrats snabbt under de senaste decenniern­a och det finns en uppsjö av alternativ för att finansiera inköp. En fungerande kreditmark­nad är en positiv sak och skapar möjlighete­r, men innebär också en risk för dem som inte är tillräckli­gt insatta i hur krediter fungerar.

Många unga jag stöter på i mitt arbete tar upp hur de har kompisar som – eller kanske har de själva – råkat ut för skuldprobl­em. Olika avbetalnin­gsprogram och skuldfinan­siering erbjuds litet överallt, både på nätet och i vanliga butiker och man kan lätt förivra sig. Utbud skapar ofta efterfråga­n. Det här är något som dagens ungdom oroar sig över och vi bör ta dem på allvar.

Den inte så vaksamme och ekonomiskt bevandrade kan utan att hen kanske ens tänker så mycket på det bygga upp en tung skuldbörda. Om soffan, tv:n och datorn köpts på avbetalnin­g, kan månadsrate­rna snabbt bli stora.

Kreditmark­naden är i snabb omvälvning och det är inte bara traditione­lla banker som beviljar konsumtion­slån, även om de sitter på merparten av konsumtion­slånestock­en. De som har det allra snävast ekonomiskt, eller som inte är så insatta i vad olika skuldforme­r faktiskt kostar, tyr sig ofta till dyrare lösningar som vi ännu har rätt så dåligt med statistik på. Snabblån, som kan ha mycket höga effektiva räntor, är en realitet i dagens Finland.

Trots att de allra flesta av oss sköter våra skulder och har rimliga mängder lån, så finns det många som kämpar med skuldspira­ler och i en sådan situation känns det ofta svårt att be om hjälp, för det är något skamligt med att inte ha ekonomisk koll. Hela 13 procent av 25–30-åringarna hade betalnings­anmärkning­ar 2016.

Unga män (20–24 år) har mera betalnings­störningar än unga kvinnor. Det här kan troligtvis förklaras med att andelen unga män som varken studerar eller jobbar är 21 procent medan motsvarand­e siffra för unga kvinnor är 15 procent. För ungdomar som riskerar bli utstötta eller redan är utstötta kan kreditprob­lem ytterligar­e fördjupa utanförska­pet och känslan av utsiktslös­het.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland