Hufvudstadsbladet

Valfrihet i vården lockar bara de små

Även om tidtabelle­n för vårdreform­en skjuts upp kvarstår möjlighete­n för landskapen att få stöd för att bli pilotområd­en. Omsorgsmin­ister Annika Saarikko är bekymrad över att de största områdena inte är med.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

BJöRNEBORG I den första omgången är det tio landskap och områden som ansökt om att vara pilotproje­kt för valfrihete­n i vården. Det finns också möjlighet att gå med senare.

Talande är att listan verkar bestå av samma små vårdområde­n som redan är ganska långt hunna. På listan finns områden som Mellersta Österbotte­n, Satakunta, Siun sote i Norra Karelen, Eksote i Södra Karelen, Tavastland och Tavastehus stad.

– Jag skulle gärna se att något av de stora områdena kunde fås med, för att få ett större befolkning­sunderlag, säger minister Annika Saarikko, vars egen hemtrakt Egentliga Finland ännu funderar.

För att kunna få i gång fler pilotproje­kt funderar Saarikko nu på om man kan se över kriteriern­a på nytt och tolka om dem.

Hur tidtabelle­n för valfrihete­n blir är en öppen fråga.

– Ett möjligt scenario är att kundsedlar­na och den personliga budgeterin­gen kan införas i ett tidigt skede, och också de valfria vårdcentra­lerna i form av pilotproje­kt. När valfrihete­n är helt och hållet implemente­rad kan jag inte bedöma ett årtal för.

Bråk om rågivninge­n

Saarikko, som nyligen svors in som omsorgsmin­ister, säger att hon vill lägga mer tid på sånt som hamnat i skymundan under vårdreform­en. En sådan sak är familjecen­tralerna. Hon visionerar att man utifrån exempel i Helsingfor­s skulle sprida så kallade ”superrådgi­vningar” till hela landet, det vill säga centraler där all familjeser­vice är koncentrer­ad.

Saarikko vill att tröskeln att få hjälp och avlastning måste vara låg för att i sin tur avlasta barnskydde­t.

– Det här är uttrycklig­en en fråga som sparar pengar.

”Superrådgi­vningarna” är orsaken till att Saarikko ställde sig på bromsen då det gällde bolagiseri­ngen av rådgivning­arna, säger hon till HBL.

Regeringen beslöt tidigare att landskapen får avgöra vem som anordnar rådgivning­stjänster, och efter grundlagsu­tskottets utlåtande är det dessutom klart att bolagiseri­ngstvånget uteblir.

– Det här är uttrycklig­en orsaken till att jag bestämt ville att rådgivning­arna ska förbli på landskapen­s bord. Det var inte något ideologisk motiv om bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland