Hufvudstadsbladet

Tysk dominans i herrspjut

Tysken Johannes Vetter är ny världsetta i spjut efter att ha noterat en av alla tiders bästa spjutserie­r i Schweiz. Vetter nådde 94,44 i Luzern och spräckte 90-metersgrän­sen fyra gånger. Hans femte kast var också långt, 89,50.

- FNB

Vetter satte nytt personbäst­a och har nu bara ett antal kast av tjeckiska legenden Jan Zelezny framför sig i alla tiders statistik med den nuvarande spjutmodel­len. Zeleznys världsreko­rd skrivs 98,48 och han har också noterats för fyra andra kast längre än Vetters 94,44.

Vetters landsman Thomas Röhler var tidigare världsetta i år. Han fanns också på plats i Luzern, men fick nöja sig med en andraplats efter ett bästa kast på 89,45. Tanel Laanmäe, Estland, slutade trea på 82,58.

Tyskland dominerar årets statistik, för även Andreas Hofmann (88,79) har ett bättre årsbästa än Finlandset­tan Tero Pitkämäki (88,27).

Pitkämäki är alltså fortfarand­e ett namn att räkna med i världseli- ten, men övriga finländare verkar inte ha mycket att hämta då VM i London närmar sig. Löftet Oliver Helander har ett årsbästa på 80,04, men Teemu Wirkkala som är Finlandstr­ea har inte spräckt 80-metersgrän­sen.

Ytterligar­e tre tyskar ligger för Helander och Wirkkala i statistike­n: Lars Hamann (86,71), Julian Weber (85,85) och Bernhard Seifert (84,62).

Vetter gick om Aki Parviainen (93,09) i alla tiders statistik. Tero Pitkämäkis personliga rekord är 91,53 och han satte det redan 2005.

 ?? FOTO: MIKA KANERVA / LEHTIKUVA ?? Tysken Johannes Vetter stod för ett jättekast i Schweiz.
FOTO: MIKA KANERVA / LEHTIKUVA Tysken Johannes Vetter stod för ett jättekast i Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland