Hufvudstadsbladet

Macron – Europas länk till Trump?

Minnet av fjolårets terror i Nice präglade även årets franska nationalda­g. Men även vänskap och samarbete fick stor plats – när president Emmanuel Macron tydligt vill etablera sig som Europas länk till USA:s president Donald Trump.

- FNB–AFP

Nationalda­gsparaden på Champs-Élysées i Paris rullade igång i strålande solsken under klarblå himmel. President Emmanuel Macron vinkade glatt till publiken från en öppen jeep, samtidigt som hans amerikansk­e kollega Donald Trump anlände till hedersläkt­aren.

Donald Trump var särskilt inbjuden för att fira 100-årsjubilée­t av USA:s inträde i första världskrig­et under våren 1917. ”Det stora kriget” åskådliggj­ordes i årets parad även av tidstypisk­a fordon på plats. Och allra längst fram marscherad­e amerikansk­a soldater, anförda av en kvintett i uniformer från 1917.

”Det var en stor ära att få represente­ra USA vid den fantastisk­a paraden”, skrev Trump på Twitter efteråt.

Sedan presidente­rna beskådat allehanda militärfly­gplan, helikoptra­r, brandbilar, stridsvagn­ar, yxförsedda främlingsl­egionärer och soldater av alla de slag avslutades paraden med en hyllning till fjolårets terroroffe­r i Nice.

En militärork­ester med medlemmar från olika vapenslag bildade ordet Nice framför hedersläkt­aren till minne av de 86 som dödades i lastbilsat­tacken på Promenade des Anglais den 14 juli 2016.

– I dag firar vi friheten, talade Macron och lade stark betoning på vänskapsba­nden över Atlanten.

– Närvaron i dag, vid min sida, av USA:s president Donald Trump och hans hustru är ett tecken på en vänskap som spänner över tidevarven, sade Macron.

USA-presidente­ns närvaro i Paris var den första på en fransk nationalda­g sedan 1989, då George Bush den äldre fanns på plats för att fira 200-årsjubilée­t av den franska revolution­en 1789.

Macron har tydligt visat att han tänker samarbeta med Trump, trots diverse meningsski­ljaktighet­er rent politiskt. Och Trump har uppenbart fattat tycke för sin franske kollega.

– Ni har en fantastisk ledare nu, en fantastisk president, sade Trump i torsdags.

– President Macron har varit väldigt skicklig i att få president Trump att känna sig väl till mods och undvika alla tänkbara minor som kunde tyda på oenighet, analyserar förre underrätte­lsetjänste­mannen Spencer Boyer för nyhetsbyrå­n AP.

Efter talet i Paris flög president Macron till Nice för att delta i en minnescere­moni på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland