Hufvudstadsbladet

Bottas kör suveränt trots osäker framtid

Tidskvalet till formel 1 -tävlingen i England körs i dag och debatten om banans duglighet går het. Av de finländska förarna har Valtteri Bottas presterat på hög nivå, men det är inte än fastställt för vilket stall han kör nästa säsong.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

FORMEL 1 Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen visade god form under gårdagens träning inför formel 1-loppet på Silverston­e. Bottas, som segrade i Österrikes-GP förra helgen, stod för den snabbaste tiden, 1.28,496. Räikkönen var inte långt efter med den tredje snabbaste tiden och förlorade till Bottas med endast tre hundradela­rs sekund.

Angående Räikkönen är det sällan som finländare­n och alla de andra förarna är överens. Men när det gäller helgens tävlingsba­na, Silverston­e i England, är de.

Alla tycker nämligen att den gamla Silverston­e-banan före 2010 var mycket bättre. Det är inte bara förarna som klagar utan också journalist­erna. Från pressrumme­t ser man inget av banan och hela huvudbyggn­aden är flyttad. Publiken är inte heller lycklig. Vyn från huvudläkta­ren är snäv.

Sedan första loppet 1950 har banan byggts om flera gånger. Den största renovering­en skedde 1991 när de flesta kurvorna gjordes om. De sista ändringarn­a gjordes 2010 och har fått massor av kritik för att banans karaktär ändrades dramatiskt.

– Det är en bana som är rik på historia och tradition, säger Räikkönen om Silverston­e.

– Jag tävlade här innan jag kom till formel 1 och måste säga att jag gillade den gamla banan mycket bättre. Det var ett bättre flyt runt hela banan.

Det finns ytterligar­e en faktor som förarna heller inte gillar, nämligen det engelska vädret. Ett gammalt talesätt säger att här kan man uppleva alla fyra säsongerna inom ett par timmar.

– Det stämmer att vädret kan göra det lite svårare men det är likadant överallt.

– Här finns det mycket historia och i vanliga fall är atmosfären bra och jag kommer gärna hit. Nu kan jag bara hoppas att det blir en bra helg för mig.

Bottas framtid ännu oklar

I depån undrar man varför vd Toto Wolff och Mercedes inte så snabbt som möjligt förlänger kontraktet med Valtteri Bottas. Finländare­n kom till teamet som ersättare för Nico Rosberg och de flesta hade räknat med att han skulle vara en lojal andreförar­e till Lewis Hamilton. Engelsmann­en är ju den som skall matchas fram till sin fjärde VM-titel.

Men det har inte gått riktigt som man tänkt sig.

Bottas har vunnit två lopp och är trea i VM-tabellen. Han ligger endast 15 poäng bakom Hamilton och 35 efter ledaren Sebastian Vettel.

Visserlige­n säger Wolff att Bottas är hans favorit för 2018 men också att marknaden för 2019 och framåt ser mycket intressant ut.

– Man måste planera framåt men det är absolut inget emot Bottas, för han är utan tvekan vår favorit. Vi vill att han stannar länge hos oss men vi måste ta itu med det här scenariot, säger Wolff.

– Under sommaren kommer vi att ta ett beslut. Det är bara två lopp kvar till sommarlove­t och under den pausen kommer vi att överlägga om vilken som är den bästa sammanstäl­lningen för nästa år. Vad säger Bottas då? – Min dröm är självklart att stanna kvar, konstatera­r Bottas.

Det är en sits som nästan alla andra förare mer än gärna vill ha. Mercedes är en vinnarbil och den som kör den har synnerlige­n stora chanser att när säsongen är över kalla sig världsmäst­are. Men Bottas vet också att han inte kan luta sig tillbaka och vila på de två segrarna.

– Jag njuter av varje ögonblick som jag arbetar tillsamman­s med alla i teamet. Mitt mål är att stanna här länge. Men det är de som bestämmer.

– Någon gång kommer vi att prata, men jag vet inte när. Det är en angelägenh­et mellan mig och teamet. Rubbar osäkerhete­r om framtiden din koncentrat­ion? – Nej det tror jag inte. Jag har ofta varit i den här situatione­n. Egentligen är det så varje år. För det mesta är inte allt klart för nästa säsong förrän mycket sent, så därför bekymrar det inte mig.

Den tredje träningen körs i dag från och med klockan 12. Tidskvalet går av stapeln klockan 15.

 ?? FOTO: GEOFF CADDICK / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS ?? BOTTAS HAR FLYT. Mercedesfö­raren Valtteri Bottas var snabbast under gårdagens träning inför Englands GP.
FOTO: GEOFF CADDICK / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS BOTTAS HAR FLYT. Mercedesfö­raren Valtteri Bottas var snabbast under gårdagens träning inför Englands GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland