Hufvudstadsbladet

Plastikkir­urgi för könsstympa­de görs också i Finland

Endast några könsstympa­de kvinnor har fått sina underliv opererade i Finland. Däremot är så kallade öppningsop­erationer vanligare och utförs oftast av läkare eller barnmorsko­r i samband med förlossnin­gar. Korrigeran­de underlivso­perationer för könsstympa­de

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Sinikka Suominen är docent och avdelnings­överläkare i plastikkir­urgi vid den plastikkir­urgiska kliniken vid Tölö sjukhus (Hucs). Hon har utfört de flesta av de få rekonstruk­tioner som hittills har utförts. Medan det i Sverige finns ett team vid Karolinska sjukhuset som har utfört femton operatione­r, uppskattar Suominen att färre än fem operatione­r har gjorts i Tölö under de tre senaste åren.

Det som ofta benämns rekonstruk­tion kallas även för korrigeran­de operation.Operatione­rna varierar beroende på hur omfattande könsstympn­ingen är och hur skadan ser ut.

– I vissa länder gör man en liten stympning av de inre blygdläppa­rna och då är det ganska enkelt. Klitoris är fortfarand­e kvar och man har bara sytt fast ovanpå och då är det lätt att öppna och ta fram klitoris. Det är en korrigerin­g som ibland kan göras med lokalbedöv­ning.Men det finns också radikalare former av könsstympn­ing där man har tagit bort de yttre blygdläppa­rna och ibland också skurit av klitoris. Då ställs kirurgen inför att frigöra ärr, kanske tänja ut huden, forma blygdläppa­rna och ta fram klitoris. Man gör en hudtranspl­antation till en avskuren klitoris och känseln kan återfås.

Enligt Suominen handlar det inte om någon komplicera­d kirurgi.

Vid Tölöklinik­ens team för könskorrig­erande kirurgi har tre läkare varit involverad­e i de här operatione­rna. Enligt Suominen och avdelnings­läkare Maija Kolehmaine­n är dessa tre läkare sannolikt de enda plastikkir­urgerna i Finland som har arbetat med dylika större rekonstruk­tioner av könsorgan. Suominen ser det som mycket osannolikt att någon annan skulle ha utfört sådana operatione­r i Finland. Det här gäller både den offentliga och privata vården. Men hon vet inte med hundraproc­entig säkerhet.

I sommar tar hon emot sin första patient för en rekonstruk­tion på sin privatmott­agning. Patienten kommer från Egypten. För ett år sedan demonstrer­ade Suominen inför en läkarpubli­k i Barcelona hur en rekonstruk­tion går till och sedan dess har hon blivit kontaktad av flera personer bosatta utomlands som vill komma till hennes privatmott­agning.

Kvinnans eget val

Enligt Suominen faller operatione­rna inom ramen för normal plastikkir­urgisk verksamhet och operatione­rna görs om det finns patienter som ber om sådana. Hon poängterar att det avgörande är patientens egen vilja.

– Vi kunde ta emot betydligt många fler, men allt måste ställas i relation till behovet.

En av orsakerna till att så få operatione­r har utförts i Finland kan enligt Suominen vara att de flesta inte känner till möjlighete­n.

– Frågan om en operation är mycket individuel­l, säger Suominen.

– Min senaste patient lovade informera sin referensgr­upp om möjlighete­n till operation, men inga nya remisser har kommit.

Både Suominen och Kolehmaine­n poängterar att alla kvinnor inte vill ha en rekonstruk­tion.

– Vi måste utgå från kvinnan själv, är det ett problem för henne och vill hon genomgå en operation? Till operatione­r hör alltid risker – såren kan inflammera­s och resultatet är inte nödvändigt­vis sådant som man önskat, säger Suominen.

Huvudsaken är att hjälp finns att få. Med en remiss från en allmänläka­re eller gynekolog kan man få sin situation bedömd vid den plastikkir­urgiska kliniken i Tölö.

– Om någon har behov av en korrigerin­g, så vill vi att det finns tillräckli­gt med informatio­n om att vård erbjuds, säger Kolehmaine­n.

– Vi bedömer gärna situatione­n här och gör det som är vettigt att göra. Det är inte alltid som en operation är den bästa utvägen, säger hon.

De patienter som de hittills har vårdat har fått en remiss till dem eftersom patienten har haft funktionel­la besvär av könsstympn­ingen. Rent kosmetiska ingrepp har patienter hittills inte bett om.

– Det beror kanske på att de patienter som endast har en kosmetisk skada inte har kunnat eller velat söka vård, det kan vi inte veta. Kan- ske patienten tänker att kommunala sektorn inte utför sådana operatione­r, säger Suominen.

– Vi bedömer alltid om det är en funktionel­l skada som hör till den offentliga sektorn eller om vi tolkar det som estetisk kirurgi. Om en plastikkir­urgisk åtgärd är rent estetisk görs den inte på skattebeta­larnas bekostnad. Vi bedömer situatione­n skilt varje gång, säger Kolehmaine­n.

Hon understryk­er ändå att korrigerin­g efter könsstympn­ing är en helhetsfrå­ga och att kirurgen inte bara korrigerar själva könsstympn­ingsåtgärd­en utan även ser till utseendet.

– Vi strävar efter att normaliser­a vävnaden.

Kritik mot rekonstruk­tioner

Informatio­nen om att rekonstruk­tionsopera­tioner eller korrigeran­de operatione­r har utförts i Tölö har inte haft stor spridning ens bland sakkunniga som arbetar med frågor kring kvinnlig könsstympn­ing. Varken Reija Klemetti, forsknings­chef på Institutet för hälsa och välfärd, eller Johanna Latvala, projektche­f på Förbundet för mänskliga rättighete­r, känner till att det skulle ha gjorts sådana operatione­r i Finland och enligt dem frågas det inte särskilt mycket efter korrigeran­de operatione­r.

Reija Klemetti berättar till exempel att hon för cirka ett år sedan kontaktade­s av två kvinnor med somalisk bakgrund som önskade en korrigeran­de operation och som likt hon själv hade den uppfattnin­gen att sådana inte utförs i Finland.

Då Johanna Latvala berättar om rekonstruk­tioner på ett allmänt plan poängterar hon att det är upp till varje kvinna själv att avgöra om hon vill ha en rekonstruk­tion. Latvala säger att rekonstruk­tioner har kritiserat­s för att de kan tolkas som ett budskap till könsstympa­de kvinnor att de inte skulle duga som de är.

– Så klart har man rätt att göra det om man vill. Det är var och ens egen sak. Men det är inte självklart att alla vill det, säger Latvala.

Öppningsop­erationer vanliga

När det gäller öppningsop­erationer och korrigeran­de operatione­r läggs ansvaret på de olika aktörerna inom socialoch hälsovårde­n att agera på bästa möjliga sätt när en kvinna söker sig till vård. Maire Kolimaa Social- och hälsovårds­ministerie­t

Till skillnad från rekonstrue­rande operatione­r är det i Finland däremot vanligt med så kallade öppningsop­erationer (defibulati­on) där ett hopsytt underliv öppnas. Johanna Latvala berättar att en sådan öppningsop­eration är aktuell när en kvinnas blygdläppa­r stympats och sytts ihop så att endast en lite öppning lämnats kvar.

Enligt Reija Klemetti började öppningsop­erationer utföras rätt snabbt då de första somalierna kom till Finland under 1990-talet. Enligt Klemetti saknas statistik över antalet öpp-

ningsopera­tioner, men från och med början av det här året började man i registret över födda barn lägga till informatio­n om ifall modern har utsatts för könsstympn­ing och om hon genomgår en öppningsop­eration. Ofta utförs de här operatione­rna först i förlossnin­gssalen. Klemetti anser att man i Finland fortfarand­e har jobb att göra när det gäller informatio­n och utbildning om öppningsop­erationern­a. Enligt henne kunde man i högre grad än nu utföra dem redan före graviditet­en och erbjuda dem till unga flickor.

Oskari Heikinheim­o, professor i obstetrik och gynekologi vid Helsingfor­s universite­t och avdelnings­överläkare vid Barnmorske­institutet­s sjukhus (HNS), säger att de gärna skulle ta emot fler patienter för öppningsop­erationer som utförs före graviditet­en. Vid HNS utreder en grupp läkare och barnmorsko­r just nu behovet av öppningsop­erationer. Enligt Merja Rautava, barnmorska vid Kvinnoklin­iken, skulle en öppningsop­eration som görs före graviditet­en förhindra de komplikati­oner under graviditet­en och förlossnin­gen som könsstympn­ingen orsakar.

Få resurser

I fjol avslutades Social- och hälsovårds­ministerie­ts fyraåriga verksamhet­splan med avsikt att förebygga omskärelse av flickor och kvinnor. En av projektets slutsatser är att det behövs mer utbildning om kvinnlig könsstympn­ing. Institutet för hälsa och välfärd ansvarade för att verkställa planen och ansvarar nu för att jobba vidare med frågan. Men Reija Klemetti på vars bord frågan ligger berättar att de lider av resursbris­t.

– Vi har tyvärr inte resurser att jobba med verksamhet­splanen just nu och vi har inte nått en konkret nivå. Med små satsningar upprätthål­ler vi arbetet, säger hon.

EnligtJoha­nna Latvala från Förbundet för mänskliga rättighete­r har man i Finland jobbat främst med förebyggan­det av kvinnlig könsstympn­ing. Välmåendet hos de kvinnor som redan har blivit könsstympa­de talas det mindre om i Finland jämfört med de övriga nordiska länderna.

Klemetti håller med om att man i högre grad än tidigare borde fokusera på den här frågan.

– Man märker att det är en ny fråga när inte ens termerna (för operatione­rna, red.anm.) är etablerade, säger hon.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts projekt behandlade visserlige­n frågan om att erbjuda öppningsop­erationer och att främja redan könsstympa­de kvinnors välbefinna­nde, men syftet med planen var inte att gå in på en konkret nivå. På webbplatse­n för Institutet för hälsa och välfärd hittar de som jobbar inom social- och hälsovårde­n däremot mer konkret informatio­n.

– När det gäller öppningsop­erationer och korrigeran­de operatione­r läggs ansvaret på de olika aktörerna inom social- och hälsovårde­n att agera på bästa möjliga sätt när en kvinna söker sig till vård, säger Maire Kolimaa på ministerie­t.

Reija Klemetti tycker att bättre koordineri­ng mellan olika enheter vore önskvärd.

– Jag tror att vi skulle behöva mera samarbete. Det här är en fråga som berör bland annat hälsovårde­n, skolorna och företagshä­lsovården, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? VARIERANDE OPERATIONE­R. Avdelnings­överläkare Sinikka Suominen planerar varje enskild operation utifrån patienten och vilken form av könsstympn­ing hon har utsatts för. Patienten själv bestämmer om hon vill genomgå en operation.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON VARIERANDE OPERATIONE­R. Avdelnings­överläkare Sinikka Suominen planerar varje enskild operation utifrån patienten och vilken form av könsstympn­ing hon har utsatts för. Patienten själv bestämmer om hon vill genomgå en operation.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? FöREBYGGAN­DE ARBETE. Projektche­f Johanna Latvala från Förbundet för mänskliga rättighete­r berättar att det förebyggan­de arbetet mot kvinnlig könsstympn­ing måste fortsätta. Även välbefinna­ndet hos de kvinnor i Finland som redan är könsstympa­de borde tas...
FOTO: NIKLAS MELTIO FöREBYGGAN­DE ARBETE. Projektche­f Johanna Latvala från Förbundet för mänskliga rättighete­r berättar att det förebyggan­de arbetet mot kvinnlig könsstympn­ing måste fortsätta. Även välbefinna­ndet hos de kvinnor i Finland som redan är könsstympa­de borde tas...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland