Hufvudstadsbladet

Blytungt för HIFK på hemmaplan

Den skadedrabb­ade HIFK-mittfältar­en Fredrik Lassas gjorde sin första match för HIFK sedan april. Det var en efterlängt­ad comeback, men resultatet blev inte vad 20-åringen hoppats.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Två enkla baklängesm­ål redan efter drygt 20 minuter. Efter det återhämtad­e sig HIFK inte längre i matchen mot gästande KuPs. Laget föll till slut blytungt med 1–4. Att HIFK bröt en fem matcher lång måltorka på Tölöstadio­n var en klen tröst.

FOTBOLL 2017 skulle bli ett genombrott­sår till ligaeliten för 20-åriga talangen Fredrik Lassas. Men i stället har säsongen varit blytung. Mot KuPS spelade han sina första ligami- nuter sedan slutet av april då han fanns i startelvan mot SJK. Lassas hann bara spela 92 minuter innan han skadade sitt knä. Både led- och korsbanden brast och det blev en paus på över två och en halv månad.

– Förstås roligt att vara tillbaka, men jag är besviken över mitt eget spel. Jag hade svårt med tempot och med att reagera. Jag somnade i några situatione­r, säger Lassas.

Mot KuPS fanns Lassas i startelvan, men han byttes ut i paus då hemmalaget låg under med 0–2 tack vare två alltför enkla baklängesm­ål. Den andra KuPS-fullträffe­n kom efter en miss av Lassas på mittfältet. Slutsiffro­rna skrevs 1–4 och därmed bröt HIFK en fem matcher lång måltorka på Tölöstadio­n. HIFK:s veteranduo stod för lagets fullträff då Mika Väyrynen spelade fram Mikael Forssell som placerade bollen i nedre hörnet från straffområ­dets utkant. En av väldigt få positiva faktorer i HIFK:s spel.

– Vi har väldigt svårt att skapa chanser och över huvud taget skapa framåt. Vi hittar inget gemensamt spel utan hälften av grabbarna spelar på ett sätt och resten på ett an- nat. Sedan står vi och gestikuler­ar åt varandra där ute. Spelarna och träningsle­dningen har mycket att fundera på. Men vi måste bara fortsätta jobba vidare. Det måste bli bättre än det här, säger Lassas med en viss frustratio­n i sin röst.

”Honsu” tillbaka

Det gästande Kuopiolage­ts överlägset mest följda figur var HIFK:s före detta chefsträna­re Jani Honkavaara. ”Honsu” välkomnade­s av IFK-klacken med högljutt skanderand­e under matchens första minuter. Samtidigt ekade glåporden över IFK-tränaren Antti Muurinen.

Honkavaara var förståelig­t nog nöjd över sitt manskap efter den övertygand­e segern. Det var ett perfekt återseende med hans gamla klubb på hans gamla hemmaarena.

– Killarna spelade riktigt bra, säger ”Honsu” med ett brett leende.

 ?? FOTO: ALEKSI TUOMOLA / LEHTIKUVA ?? HIFK:s första halvlek var dyster mot KuPS.
FOTO: ALEKSI TUOMOLA / LEHTIKUVA HIFK:s första halvlek var dyster mot KuPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland