Hufvudstadsbladet

Lees sprakande klassiker

- martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

■ Det är talande att Spike Lees klassiker Do The Right Thing (USA 1989) inleds med en sekvens där Rosie Perez dansar till Public Enemys Fight The Power. Det är en fantastisk sekvens, full av energi och motivation. I den möts filmens politik och glädje på ett innovativt och underhålla­nde sätt. Perez dansar fram ett budskap och det buskapet vibrerar genom hela filmen, ända fram till de avslutande citaten av Martin Luther King Jr och Malcolm X.

Vi befinner oss i Bed Stuy i Brooklyn, ett mångfacett­erat område där Mookie (Lee) jobbar som pizzabud på Sal’s Famous Pizzeria. Den drivs av Sal (Danny Aiello) och hans två söner Vito (Richard Edson) och Pino (John Turturro), den sistnämnda en arg ung man med rasistiska åsikter.

Det är sommarens varmaste dag och i takt med temperatur­en stiger även temperamen­ten. Pino är trött på att jobba i ett huvudsakli­gen svart kvarter. Mookie saknar ambition vilket frustrerar både hans flickvän (Perez) och hans syster Jade (Joie Lee). Buggin Out (Giancarlo Esposito) provoceras av att Sal endast har italienare på sin ”Wall of Fame” och försöker få i gång en bojkott mot pizzerian.

Motsättnin­garna finns där och riktas åt alla olika håll: koreaner, spanjorer, italienare, svarta, vita – alla har de åsikter och fördomar om varandra. Kanske är det hettan, kanske är det oundviklig­t, men just den här dagen kulminerar det som annars bubblar under ytan. Konflikter­na eskalerar och leder till såväl polisbruta­litet som uppror.

Med ett sprakande bildspråk, energisk klippning och en suverän ensemble lyckas Spike Lee kombinera tragedi och humor. Ämnet till trots är filmen nämligen både rolig och full av energi. Den fullständi­gt darrar av liv och frustratio­n och trots att den har mer än 25 år på nacken fortsätter den vara tänkvärd, smart, viktig och framför allt aktuell. Vad som gör den intressant är att den aldrig blir ensidig. Här finns inte de entydigt ”goda” och ”onda” utan samtliga karaktärer tillåts ha motstridig­a personligh­etsdrag, precis som människor har. Lee är smart nog att inte underskatt­a sin pu blik, och tvingar tittaren att själv ha en åsikt om det som sker. Vad är det att ”göra rätt”? Det är upp till dig att bestämma. TV5 21.00

 ?? FOTO: TV5 ?? KONFLIKT. Pino (John Turturro) och Mookie (Spike Lee) kommer inte
överrens.
FOTO: TV5 KONFLIKT. Pino (John Turturro) och Mookie (Spike Lee) kommer inte överrens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland