Hufvudstadsbladet

Republikan­ernas modell föll

-

Senatsleda­ren Mitch McConnells förslag på en ny hälsovårds­modell föll på måndagen. Republikan­erna har nu inte oddsen på sin sida i kampen om Obamacare skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Det senaste bakslaget kom sent på måndag kväll då två republikan­ska senatorer från den konservati­vaste falangen meddelade i ett uttalande att man inte kommer att stöda förslaget från senatsleda­ren Mitch McConnell. Med det chockbeske­det förlorade McConnell den majoritet han behövde för att få lagen godkänd i senaten och utan de behövliga femtio rösterna återstod för honom endast att erkänna nederlaget och fundera på följande drag.

Bomb med lång stubin

Efter att i sju år ha lovat skrota Obamacare kan republikan­erna inte bara sträcka upp händerna och ge upp, men faktum är att få goda alternativ finns tillhanda. På tisdag morgon tog McConnell till orda i senatens plenisal och meddelade att han inom kort kommer att introducer­a ett lagförslag som upphäver Obamacare, men som i stället för att genast ersätta det med någonting nytt, skulle ge lagstiftar­na en tidsfrist på två år för att arbeta fram en ny hälsovårds­modell. I praktiken är det som att sätta en bomb under Obamacare med en två år lång stubintråd.

Det här är en strategi som diskuterad­es redan när Trump blev president, men han själv och andra ledande republikan­er insisterad­e på att upphävande­t och ersättande­t skulle göras på en och samma gång. Nu när det inte har lyckats vill man åtminstone visa att man håller en del av sitt löfte.

Politiskt självmord

Problemet med den här modellen är att det inte är säkert att den heller får tillräckli­gt med stöd vid en omröstning. Den riskerar också att sprida stor osäkerhet på den existerand­e sjukförsäk­ringsmarkn­aden, som redan nu satts i gungning av all osäkerhet. Dessutom finns ingen garanti för att man lyckas enas om en modell under de kommande två åren, och om man spränger upp Obamacare utan en ersättande plan kan konsekvens­erna bli drastiska.

Enligt kongressen­s egna uträkninga­r skulle 32 miljoner människor förlora sin sjukförsäk­ring och premierna fördubblas under en period på tio år. Politiskt låter det som rena självmorde­t.

Pinsam situation

President Trump gav på tisdag morgon sitt stöd till McConnells nya strategi, även om han också sa att Obamacare borde lämnas åt sitt öde och låta kollapsa under sin egen vikt. För Trump är situatione­n pinsam. Under kampanjen lovade han skrota Obamacare och ersätta det med ett bättre alternativ med större valfrihet och trygghet och med mindre kostnader. Inget av löften har infriats.

Det är uppenbart att Trump inte bryr sig om hälsovårds­reformens besvärliga detaljer – han har ännu aldrig offentligt på allvar diskuterat substansen i sin reform. Men han bryr sig om politiska segrar och för närvarande finns ingen sådan att få på hälsovårds­fronten.

Svårsåld produkt

Republikan­ernas situation försvåras ytterligar­e av att Obamacare nu är populärare än någonsin. Även med dess uppenbara problem har lagen gett fler människor än tidigare tillgång till sjukvård. De republikan­ska modellerna skulle radera den framgången med ett vagt löfte om att priserna kommer att bli rimligare för alla i deras modell. Det är inte en produkt som är lätt att sälja till det amerikansk­a folket eller ens de republikan­ska lagstiftar­na, som inom sina egna led omfattar varierande ideologisk­a värdegrund­er.

Kampen om Obamacares överlevnad är inte över, men just nu är oddsen inte på republikan­ernas sida.

 ?? AFP PHOTO / SAUL LOEB
FOTO: LEHTIKUVA / ?? TILLBAKA TILL RUTA ETT. Senatsleda­ren Mitch McConnell fick inte tillräckli­gt stöd för sitt alternativ till den så kallade Obamacare-reformen. Två republikan­ska senatorer meddelade att de inte stöder förslaget.
AFP PHOTO / SAUL LOEB FOTO: LEHTIKUVA / TILLBAKA TILL RUTA ETT. Senatsleda­ren Mitch McConnell fick inte tillräckli­gt stöd för sitt alternativ till den så kallade Obamacare-reformen. Två republikan­ska senatorer meddelade att de inte stöder förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland