Hufvudstadsbladet

Kalifornie­n trotsar Trump och förlänger klimatlag

Kalifornie­ns ”cap and trade”, en omtalad satsning mot utsläpp, lever vidare i minst ytterligar­e ett decennium.

- TT-AP, HENRIK SAMUELSSON/TT

I öppet trots mot USA:s federala regering har delstatens styrande politiker röstat igenom förlängnin­gen. Men det var på håret. Beslutet ses som en stor seger för guvernör Jerry Brown. Den 79-åriga veteranpol­itikern vill att Kalifornie­n ska vara en av föregångar­na då det gäller att följa Parisavtal­et om klimatförä­ndringar.

Det handlar om ”ett hot mot människans organisera­de existens”, säger Brown.

– Klimatförä­ndringarna är på rik- tigt. De är ett hot mot människans existens, sade Brown i ett passionera­t tal i delstatsko­ngressen i förra veckan, framgår av videouppta­gningar på Twitter.

– Det handlar inte om mig, jag kommer att vara död, fortsatte den 79-årige Brown.

– Det handlar om er, och det är jäkligt verkligt.

Till 2030

Resultatet av den hårda debatten blev att åtta republikan­ska ledamöter, varav en delstatsse­nator, anslöt sig till Demokrater­nas majoritet. Därmed kunde en förlängnin­g av utsläppsha­ndeln från det tidigare slutåret 2020 till år 2030 röstas igenom. Det republikan­ska stödet behövdes eftersom beslutet krävde två tredjedela­rs majoritet.

Särskilt sedan klimatskep­tikern Donald Trump tillträde i Washington är Kalifornie­n en fyrbåk för miljöarbet­et både i USA och i världen. Delstatens miljömyndi­ghet Carb, California Air Resources Board, har en särställni­ng i landet, eftersom den grundades av dåvarande guvernören Ronald Reagan 1967. Därmed kan alla andra delstater välja om de ska följa Carbs bestämmels­er eller de federala från Washington DC.

Delstaten har lovat att sänka växthusgas­utsläppen med 40 procent från 1990 till 2030.

Men bestämmels­erna får kritik, både av miljörörel­sen som tycker de är för lösa, och av republikan­er som tycker att de slår mot ekonomin i onödan.

– Vi skulle kunna stänga ned hela Kalifornie­n utan någon som helst effekt på det globala klimatet, säger delstatsse­natorn Andy Vidak, som röstade nej till fortsatt ”cap and trade”, enligt nyhetsbyrå­er.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / FREDERIC J. BROWN ?? FöREGåNGAR­E. California­s miljömyndi­ghet Carb, har en särställni­ng i landet, sedan den grundades av dåvarande guvernören Ronald Reagan 1967. Alla andra delstater välja om de ska följa Carbs bestämmels­er eller de federala från Washington DC.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / FREDERIC J. BROWN FöREGåNGAR­E. California­s miljömyndi­ghet Carb, har en särställni­ng i landet, sedan den grundades av dåvarande guvernören Ronald Reagan 1967. Alla andra delstater välja om de ska följa Carbs bestämmels­er eller de federala från Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland