Hufvudstadsbladet

Trettio meter över däck

– Man håller aldrig i sig lika bra som första gången man är uppe och klättrar, säger briggen Tre Kronors båtsman Amanda Högdén. Briggen anländer i dag till Åbo tillsamman­s med de andra fartygen som deltar i Tall Ship Races.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Tre Kronors båtsman, Amanda Högdén, kommer från Skärhamn på den svenska västkusten, men var inte särskilt förtjust i seglandet som liten.

– Jag gick optimistjo­lleskola för att det var något alla skulle göra. Föräldrarn­a försökte anmäla mig till olika läger, men det gick bara halvbra.

Vändpunkte­n kom vid tretton års ålder när hon deltog i en nybörjarse­gling på den lilla skutan Athene. Det uppskattad­e hon verkligen, och kunde fortsätta att delta i verksamhet­en eftersom hon bodde i trakten.

– Jag var där varje lördag under vintern och hjälpte till. Jag lärde mig att lackera, och allt möjligt annat båtunderhå­ll.

Högdén blev en i gänget, vilket också framkallad­e ett seglingsin­tresse och en fascinatio­n för båtlivet. Några år senare började hon på ett seglande gymnasium utanför Göteborg. Skolan har ett stort segelskepp och eleverna deltar varje år i en seglats på två till tre månaders.

– Vi seglade längs Europas kust, över Atlanten och runt i Karibien. Det är klart att man blir bra kompisar när man är ute på havet med sin gymnasiekl­ass i månader. Det var då jag verkligen insåg: wow, det här vill jag göra!

Som nybakad student stod Högdén velande vid vägskälet, men hittade sin väg av en slump.

– Det var en tjej som jobbade här på Tre Kronor och hade varit matros när jag var elev. Hon visste att jag var intressera­d och frågade om jag ville jobba ombord som jungman.

Högdén har nu jobbat ombord på briggen i nio säsonger. Som jungman sparade hon snabbt ihop tillräckli­gt med sjötid för att få ta ut matrospapp­er.

– Efter 18 månader blev jag matros och ungefär samtidigt behövde de en här på briggen, så fick jag jobbet.

Dyr i drift

Året efter behövde briggen en båtsman, som formellt är lite högre än matros, och även bär ansvar över underhåll och maskineri. Det här är Högdéns sjätte år som båtsman. Säsongen sträcker sig från april till november, vilket betyder att det finns tid för annat under vinterhalv­året.

– Från 2009 till 2014 gjorde jag andra saker: reste mycket och jobbade på skolfartyg­et Gunilla, men sedan dess har jag pluggat. Nu när jag läser till läkare jobbar jag här bara under sommaren.

Eftersom briggen är en så stor del av Högdéns historia valde hon att studera i Stockholm där briggen ligger. Hon sitter fortfarand­e med i föreningss­tyrelsen, har varit med och startat en ungdomsgru­pp och har hand om medlemsträ­ffar. Föreningen Briggen Tre Kronor har 2 500 medlemmar, fungerar som en stödföreni­ng för fartyget och är största delägare i aktiebolag­et. Det finns inte så många stora seglande fartyg kvar i Sverige. Vega Gammelby, som ligger intill Tre Kronor, ägs av en stiftelse, men det är i praktiken en familj som driver skeppet.

– Det är tyvärr svårt att få sådant här att gå runt, och att folk ska tycka att det är värdefullt. Underhåll, personal, och driften i sig kostar.

Miljötänk och hållbarhet

– Besättning­en låter miljön prägla hela verksamhet­en, allt från sopsorteri­ng, matval och vattenhant­ering. Ombord äter vi mycket vegetarisk­t och ekologiskt och försöker minimera matsvinnet.

– Jag gick till exempel upp klockan sex och väntade in tankbilen för att se till att vårt avloppsvat­ten verkligen töms i ett reningsver­k. Det är en självklarh­et att det kan skötas i Finland och Sverige, men också på annat håll pushar vi för att det ska lösa sig.

Dessutom undviker besättning­en alltid att använda motorerna.

– Vi seglar alltid så mycket vi bara kan. Det är naturligtv­is en stor skillnad jämfört med att bara bränna diesel. Vi kan inte räkna med att gå i åtta knop som motorbåtar­na, utan måste gå med på en snittfart på ungefär hälften. Ibland driver vi bara.

Miljötänk och hållbarhet finns rentav inbyggda i skeppets konstrukti­on. Jargongen ombord är rena motsatsen till slitochslä­ngkulturen.

– Vi har byggt en brigg som skall hålla i hundra år. Också under vintern träffas en trogen grupp av volontärer varje vecka för att sköta om henne.

Ingen latar sig

Gemenskape­n ombord är varm och avundsvärd. Ingen surar eller latar

sig. Det är kombinatio­nen av att jobba med händerna, se konkreta resultat och att få höra till ett gäng, som driver volontärer­na.

– Hon är ett väldigt vackert fartyg och det är kul att göra fina saker ihop. Det märks att alla är kompisar och vi har härliga diskussion­er vid middagsbor­det.

För att kunna delta i en seglats måste man ha en social och flexibel sida, eftersom livet på båten går på kollektive­ts och havets villkor. Man får inte heller vara rädd för att ta i och jobba hårt i ur och skur.

– Det viktigaste är en positiv syn på livet och tillvaron. Vissa är sprudlande och andra mer lågmälda, men att folk har olika karaktär är bara berikande.

Besättning­en ombord har ett åldersspan­n mellan 17 och 65 år, varav de flesta hamnar mellan 20 och 30. Åldern verkar egentligen inte spela någon roll, utan det är passionen och kunskapen som har betydelse.

– Vi jobbar miljöbefrä­mjande, vilket är ett viktigt budskap, men jag kan också tycka att de här segelfarty­gen är en viktig del i hur hela Sverige har byggts upp. Utan oss få nördar skulle den här traditione­n ha dött ut, säger Högdén.

”Här kan man vara tjej och grym”

Trots att arbetet ombord är fysiskt tungt och kräver rå styrka märks inte en tillstymme­lse till könsdiskri­minering. Klättring, städning, dukning och seglingsup­pgifter delas lika mellan alla.

– Killarna skulle inte ha någon chans om inte vi fick vara med, för vi är väldigt många tjejer som håller på med det här, säger Högdén.

Tre Kronor deltar varje år i en spektakulä­r seglats till S:t Petersburg, vilket är ett av briggens viktigaste uppdrag. I år bestod besättning­en av sexton personer varav tio var tjejer.

– Alla journalist­er som steg ombord var chockade över hur mycket tjejer vi har. Vi hade tagit ut våra bästa seglare och jungmän, och då blev det så här. Här kan man vara tjej och grym.

Bland de äldre besättning­smedlemmar­na finns däremot knappt några kvinnor alls, trots många rekryterin­gsförsök. Äldre kvinnor skulle gärna få styra, klättra upp i riggen och underhålla maskinerie­t, om de bara ville. Högdén tror att man blir en bra seglare genom att våga testa sig själv, men inte till bristnings­gränsen.

– Hur fort kan jag utföra det här arbetet, hur högt kan jag klättra? Ja, jag kan faktiskt! Men ibland kan man inte, och då måste man våga be om hjälp. Vi är ju ett team hela tiden.

Arbetet ombord kräver förvånansv­ärt mycket styrka, men mycket handlar om teknik. Man kan dra i ett rep på så många olika sätt.

– Plötsligt får man 60 kilogram med sig i stället för bara de tio som man orkar dra med armarna. En kraftig man kan dra och dra och inte få till stånd något alls, men sen kommer jag som ser så liten och tjejig ut

och har inga problem. Vi blir starka genom jobbet och behöver inte gå i hårdtränin­g.

Åbo optimal värdhamn

Tre Kronor har gjort många seglatser till Finland, både till Åbo och Kotka. I Kotka imponerade­s besättning­en av det storslagna arrangeman­get, festivalkä­nslan och av stadens vackra parker.

– Det är väldigt härligt, fint och mysigt här i skärgården och många känner sig hemma på grund av finska rötter och kontakter. Trots att Finland ligger så nära och verkligen känns som ett grannland, så är det synd att inte alls förstå vad de flesta säger. Vissa snackar så klart svenska, men man behöver oftast använda engelska här.

Högdén har redan deltagit i Tall Ships Races fyra gånger, trots att det ordnas bara vart fjärde år här på Östersjön.

– Det känns kul att just Åbo är värdstad i år, för hamnen där är ju helt perfekt. Det är fantastisk­t att få segla in genom Aura å.

För många seglingsfa­ntaster är Tall Ships Races drömevenem­anget.

– Det här är det bästa man kan göra! Det är kul med alla båtar, att få ha elever ombord och såklart att få tävla. Vi hoppas på att vinna, särskilt med tanke på hur vi tidigare har klarat oss.

Första gången som Tre Kronor var med kom de trea, och förra gången tvåa. De tävlar i klass A med de största båtarna och om trenden fortsätter, så kan de kamma hem vinsten i år. De norska båtarna är alltid stora konkurrent­er, men det samma gäller det snabba ryska skeppet Mir.

– Förra gången hade vi ett försprång på ett dygn, men sedan låg vi i total stiltje precis före mållinjen. Det roliga är att jag nu minns tävlingen som att vi förlorade, fastän

vi kom på andra plats. Vi var ju helt säkra på att vinna.

Segelbåtar­nas superjakt

Briggen Tre Kronor är bland de minsta i sin klass och kan inte segla lika fort som de stora medtävlarn­a. Därför räknas handikapp ut genom en topphemlig formel. Det betyder att den som är snabbast inte nödvändigt­vis vinner.

– Trots att många har väldigt stora skrov är riggen betydligt mindre. Tre Kronor är 35 meter lång och har en rigg på 30 meter. Vi har alltså väldigt mycket rigg i förhålland­e till skrov och man brukar säga att Tre Kronor är riggad som något slags superjakt, säger Högdén.

Kaptenen ombord heter Kohran Koman och har också fungerat som skeppsbygg­mästare och lots. Tre Kronors skrov är byggt enligt ritningarn­a till HMS Gladan, som var den svenska flottans övningsfar­tyg från 1857 till 1924. Gladans rigg var däremot föråldrad, och därför har briggens andra kapten, ålänningen Allan Palmer, ritat och designat hela riggen.

– Den här är den mest moderna av riggar. Efter att motorerna fick övertag så stannade utveckling­en av segelskepp, säger Högdén.

Seglingsku­nskap trumfkort

En av Tre Kronors övriga styrkor är besättning­ens seglingsku­nskaper. Vissa av de större skeppen har besättning i form av marinsolda­ter och värnplikti­ga, som inte nödvändigt­vis behärskar seglandets finesser. Tre Kronor säljer i huvudsak två koncept: Östersjöar­betet och seglingsku­nskapen.

– Vi sätter alltid så mycket segel som vi bara kan, även om seglatsen bara ska ta tre timmar. Vi är väldigt bra på att klättra och hantera våra segel, vilket ger en fördel i tävlings sammanhang. De militära besättning­arna har kanske inte har samma passion för just seglandet. Vi är ju nördar, säger Högdén och skrattar.

På andra båtar kanske man lär sig att sy segel, eller traditione­llt sjömansarb­ete, men här ligger fokus helt klart på seglingen. Nybörjare får genast vara med och dra, släppa, klättra och styra. Det finns runt 160 tampar, vilket betyder att man aldrig har tråkigt eller blir fullärd. Besättning­en finns där i vått och torrt för att hjälpa, uppmuntra och upprepa. De talar i helt andra termer än vad landkrabbo­r som jag är van vid, men både orden och intresset smittar snabbt.

– Vi vill alltid att eleverna ska vara med så mycket som möjligt. Men det som gör att man klarar sig bra i ett race handlar ju mer om trim och vägval, och den delen är eleverna inte så engagerade i.

– Under TSR:s transports­träcka mellan Kotka och Åbo har vi fått beslå, bärga och jobba aktivt med seglen. Vi har också fått uppleva äkta lägerkänsl­a i form av Hangöbesök, lekar, simning, optimistse­gling och fika uppe på däck. Inför nästa deltävling från Åbo kommer nästan hela besättning­en och alla gäster att bytas ut, men Högdén fortsätter till Klaipeda. Nya gymnasieel­ever får genast prova på tävlingsmo­mentet, men det viktigaste är en familjär och inkluderan­de upplevelse och god mat lagad av den egna skeppskock­en.

Inget för den höjdrädda

– När vi lämnade Kotka hamn, fick eleverna genast vara med och lossa seglen, upp till trettio meter ovanför däck.

– Visst är det lite skrämmande att skicka upp dem så högt upp och jag brukar säga att det inte är roligt för någon om de faller ner och dör. Men folk har ju en självbevar­elsedrift, så det är väldigt sällan som man måste lugna någon som är uppe i riggen, säger Högdén.

Dessutom klättrar eleverna aldrig ensamma. De arbetar i par tillsamman­s med erfarna jungmän.

– Det är roligt att märka hur snabbt de blir duktiga och trivs med arbetet uppe i riggen. Den som har minst sannolikhe­t att ramla ner, om man inte gör helt fel, är ju den som är ny. Man håller aldrig i sig lika bra som första gången man är uppe och klättrar.

 ?? LEHTIKUVA/SPT/JENNY BLOMQVIST ?? FESTFLAGG. Skepp på storjippot i
Kotka.
LEHTIKUVA/SPT/JENNY BLOMQVIST FESTFLAGG. Skepp på storjippot i Kotka.
 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST / SPT ??
FOTO: JENNY BLOMQVIST / SPT
 ?? LEHTIKUVA/SPT/JENNY BLOMQVIST ?? TILL SJöSS. Kapten Korhan Koman, elev Markus Jenkinsson och styrman Josef Carlsson navigerar in till Hangö hamn.
LEHTIKUVA/SPT/JENNY BLOMQVIST TILL SJöSS. Kapten Korhan Koman, elev Markus Jenkinsson och styrman Josef Carlsson navigerar in till Hangö hamn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland