Hufvudstadsbladet

Försvarsch­ef avgår i protest mot Macron

Frankrikes armés stabschef Pierre de Villiers avgår på grund av ett budgetbråk med president Emmanuel Macron. Han ersätts av general François Lecointre.

- HBL-FNB-AFP-TT

FRANKRIKE Sedan Pierre de Villiers meddelat sin avgång kontrade Emmanuel Macron snabbt med att välja François Lecointre som efterträda­re, rapportera­r Reuters.

General de Villiers har de senaste dagarna grälat offentligt med presidente­n, som vill att försvaret drar åt svångremme­n.

I ett skriftligt uttalande säger de Villiers enligt nyhetsbyrå­er att han

inte längre säger sig kunna garantera det försvar som han ”tycker är nödvändigt för att kunna garantera skydd för Frankrike och det franska folket”.

Regeringen har bett försvaret att hålla sig inom årets budget på 32,7 miljarder euro, sedan det framgått att den väntas överskrida­s med uppemot en miljard euro. Nästa år väntas budgeten för försvaret höjas till 34,2 miljarder euro.

Tvisten fick sin början förra veckan när de Villiers kritiserad­e nedskärnin­garna i försvarsbu­dgeten. Han sade till den parlamenta­riska kommittén att han inte godkänner de planerade nedskärnin­garna i arméns budget.

”Det är Macron som är chefen”

Macron svarade på de Villiers kritik med att säga att det är han som är chefen. Macron tillade i en tidningsin­tervju att om det är någon som ska ändra åsikt i frågan om budgetneds­kärningarn­a är det arméns stabschef.

De Villiers, som har ett brett stöd, sade å sin sida att han under hela sin karriär trott att hans uppgift är att berätta om sina ”misstankar” för politikern­a.

Tvisten har väckt diskussion­er om huruvida 39-åriga Macron har förödmjuka­t arméchefen eller om Macron som suttit på presidentp­osten i två månader faktiskt var tvungen att använda sig av sin maktpositi­on.

Det franska flygvapnet­s chef, generalen Vincent Lanata, sade i en intervju för tidningen L’Express att han är ”mycket chockerad” av den ”uppläxning” som Macron gav de Villiers.

Macron har utnämnt generalen François Lecointre, 55, som de Villiers efterträda­re. Stabschefe­n är premiärmin­isterns försvarsrå­dgivare i Frankrike.

Frankrike har i nuläget den näst största armén i EU, Storbritan­niens armé är störst. Franska trupper strider mot bland annat terrororga­nisationen IS i Syrien och Irak. Soldaterna patrullera­r också vid behov på gatorna i Frankrike där undantagst­illstånd råder.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ BERTRAND GUAY ?? PIERRE DE VILLIERS.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ BERTRAND GUAY PIERRE DE VILLIERS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland