Hufvudstadsbladet

Tiotals dömdes för människosm­uggling i Thailand

- FNB–AFP

Tiotals personer dömdes för människosm­uggling i Thailand på onsdagen. Det omfattande fallet av människosm­uggling ledde till att tusentals rohingya-muslimer dog år 2015.

Den thailändsk­a juntan avslöjade i maj 2015 en organisera­d grupp människosm­ugglare som tjänade miljontals euro på att transporte­ra migranter genom södra Thailand till Malaysia. I juntans razzia avslöjades att såväl militärer, poliser, lokalpolit­iker och maffiamedl­emmar varit inblandade i gruppen.

Bland de åtalade fanns exempelvis en generallöj­tnant som i stort sett ansvarat för säkerheten i södra Thailand. Domstolen i Bangkok konstatera­de att generallöj­tnanten var skyldig till flera människosm­ugglingsbr­ott. Enligt brottsutre­dningen missbrukad­e han sin position och lät människosm­ugglarna åka förbi kontrollst­ationerna.

Domen är ovanlig då den föll mot en högt uppsatt officer i Thailand. Militärjun­tans ledare Prayut Chan-o-cha nekade till att fallet skulle tyda på organisera­d korruption inom säkerhetst­jänsten.

Tiotals gravar hittades

Totalt 102 personer stod åtalade för människosm­uggling, mord och kidnappnin­g. Alla de åtalade har nekat till brott. På kvällen hade över 50 personer dömts och minst tio friats från åtalen.

Rättsproce­ssen har kritiserat­s på grund av att utredninge­n avslutades i förtid och för att man skrämde vittnen. Polisen som tidigare ledde utredninge­n tvingades fly landet på grund av dödshot.

De thailändsk­a myndighete­rna inledde brottsutre­dningen efter att de hittat tiotals gravar i skogarna i närheten av gränsen mellan Thailand och Malaysia. Undersökni­ngarna avslöjade att smugglarna hade spärrat in migrantern­a i inhägnader och krävt lösensummo­r.

Smugglarna hade sedan övergett de hungriga och desperata migrantern­a på olika läger i djungeln och i fullproppa­de båtar. Tusentals migranter misstänks ha dött till sjöss.

Tiotusenta­ls rohingya har flytt från Myanmar på grund av förtryck och förföljels­e. Myanmar har mer än 100 statligt erkända etniska minoritete­r. Rohingya hör inte till dem och betraktas som olagliga flyktingar från Bangladesh.

Bland annat FN har varnat om att en etnisk rensning pågår i Myanmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland