Hufvudstadsbladet

Tjäderlägr­et lär unga jakt

Intervju Jenny Wolfram skapade en framgångss­aga baserad på självförtr­oende och framtidsin­sikt; hon var en ung okänd kvinna som lyckades sälja en produkt som ännu inte fanns till de globala storföreta­gen i USA. I dag klassar affärstidn­ingen Forbes henne so

- FNB–SPT-HEIDI HAKALA

Tänk dig att du har planerat att gå och handla på Stockmanns rea på din lediga lördag när du via sociala medier hör om ett attentatsh­ot mot butiken. På butikens Facebooksi­da har någon skrivit att Stockmann kommer att attackeras och du väljer därför att stanna hemma – för säkerhets skull – liksom många andra som tagit del av informatio­nen.

Inget attentat inträffar i Stockmann, men butiken är nästan tom hela dagen. Det visade sig vara ett falskt rykte som någon skrivit på skoj, men ett rykte som hade stor betydelse för butikens försäljnin­g. Det är bland annat sådana här fall som juristen Jenny Wolfram genom sitt företag Brand Bastion försöker förhindra.

– När någon halvt på skämt skriver ett hot på ett flygbolags Facebooksi­da kan det få otroliga konsekvens­er och leda till att ingen vågar flyga nästa dag. När rykten eskalerar i de sociala medierna finns inget slut, säger Wolfram.

Finlandssv­enska Jenny Wolfram, 26, är vd och grundare på Brand Bastion, vars idé är att hjälpa företag att hålla reda på vad som skrivs om dem på nätet och reagera innan det uppstår problem. Så gott som alla storföreta­g har numera marknadsfö­ring på nätet och många råkar illa ut på grund av falsk informatio­n som sprids via deras kanaler i de sociala medierna. Brand Bastion hittar skadliga kommentare­r, tar bort dem och skickar dem vid behov vidare till kundföreta­gen.

”Stereotypi­erna på vår sida”

När Wolfram startade företaget för tre och ett halvt år sedan började hon inte i anspråkslö­s finländsk stil. I stället började hon ringa och skicka mejl till internatio­nella storföreta­g i USA som kunde bli potentiell­a kunder.

– Vi hade från första början bestämt att vi vill vara ett globalt bolag, det finns inga landsgräns­er i sociala medier heller, säger Wolfram, som själv frekvent reser över landsgräns­er då hon delar sitt liv mellan Finland och San Francisco.

Trots att hon ännu inte hade en produkt att sälja, utan först behövde finansieri­ng, var den tjänst hon erbjöd så attraktiv att företagen nappade.

– När man represente­rar ett finländskt it-bolag är stereotypi­erna på ens sida i USA, folk känner till Nokia och att vi är bra på teknologi. Det är också lättare att komma in som nytt bolag och tas på allvar i en bransch som är ny i sig själv, säger hon.

Till kunderna hör i dag ett av världens största varumärken inom kosmetik, ett av världens största filmbolag och en av världens största dryckestil­lverkare.

– Inom filmindust­rin försöker vi förhindra att piratkopio­r sprider sig. Om ett filmbolag publicerar reklam så kan någon till exempel länka till en piratkopia under reklamen, vilket kan leda till enorma ekonomiska förluster för filmbolage­t, säger Wolfram.

Det är inte bara företag som intressera­r sig för Brand Bastions tjänster. Även stater anlitar Brand Bastion för att hålla ett öga på sin turistrekl­am på sociala medier. Om ni sållar bort bombhot mot en turistanlä­ggning eller ett flygbolag; hur kan ni vara säkra på att det är ett falskt hot? – Det är ibland jättesvårt att veta och vi måste ta det säkra före det osäkra, om hoten verkar allvarliga skickar vi dem vidare till våra kunders säkerhetsa­vdelning. Men vi jobbar mycket med språkanaly­s och ofta ser man ganska klart på sättet hotet är skrivet om det är skäl att ta det på allvar, säger Wolfram.

Företag vill ta ställning

Sedan hon startade företaget har mycket hänt gällande företagens vilja att profilera sig värderings­mässigt. Många företag vill visa var de står i samhällsde­batten, till exempel under sommarens Pridefesti­valer. Men responsen har inte varit odelat positiv.

– Många ville stödja Pride på sina sociala medier, men en stor majoritet av dem fick fruktansvä­rda kommentare­r och hot. Då är det viktigt att sålla bort hatiska kommentare­r för att inte signalera dubbelmora­l för deras följare. Människor dömer företag som inte tar hat på allvar, ”så ni stöder gayrättigh­eter men bryr er inte om hat mot gaypersone­r på er Facebooksi­da” tänker många, säger Wolfram.

Det som skiljer Brand Bastion från tidigare liknande företag är att Brand Bastion i hög grad använder sig av artificiel­l intelligen­s (AI) i stället för att människor ska sitta och gå igenom miljontals kommentare­r. AI gör grundjobbe­t och människor sköter finliret.

– Om AI inte kan kategorise­ra kommentare­rna tar en människa över. AI kan inte alltid läsa sarkasm och kommentare­rs betydelse kan förändras av en emoji som läggs till i slutet. Ni hjälper företag att skilja falsk informatio­n från sann, men har du tips på hur konsumente­r ska skilja falsk informatio­n från sann, till exempel gällande reklam för billiga flygbiljet­ter, hotell och kläder? – Det bästa är nog vanligt bondförnuf­t – om det verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis så. Men jag tror också att det är jättevikti­gt att internetsä­kerhet framhävs i skolunderv­isningen tidigt, i dag är ingen för ung för att börja lära sig internetsä­kerhet.

När någon halvt på skämt skriver ett hot på ett flygbolags Facebooksi­da kan det få otroliga konsekvens­er och leda till att ingen vågar flyga nästa dag. Jenny Wolfram, Brand Bastion

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? NYTT VAPEN. Elisabet Matssons egen hagelbössa är en Valmet 312, men på lägret får hon skjuta med lägrets vapen. – Det är bra med variation och att lära sig skjuta också med andra vapen, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN NYTT VAPEN. Elisabet Matssons egen hagelbössa är en Valmet 312, men på lägret får hon skjuta med lägrets vapen. – Det är bra med variation och att lära sig skjuta också med andra vapen, säger hon.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Jenny Wolfram noterade att hatiska kommentare­r och falska hot på företags Facebook- och Instagramk­onton är ett växande problem för företagen. – Jag tänkte att någon måste göra något, varför inte jag? säger hon.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Jenny Wolfram noterade att hatiska kommentare­r och falska hot på företags Facebook- och Instagramk­onton är ett växande problem för företagen. – Jag tänkte att någon måste göra något, varför inte jag? säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland