Hufvudstadsbladet

”Finland klarar inte av att skydda kvinnor”

Finland klarar inte av att skydda kvinnor från våld eller hot om våld tillräckli­gt bra, säger Kevät Nousiainen, professor emeritus i komparativ rätt och allmän rättslära vid Åbo universite­t.

- FNB

Kevät Nousiainen säger att det är offret själv som tvingas ta ansvar för att söka skydd medan myndighete­rna främst fokuserar på förövaren. Myndighete­rna skulle kunna ansöka om besöksförb­ud i de fall där det behövs, men i huvudsak är det offret som tvingas göra det på egen hand.

– I Västeuropa har man traditione­llt tänkt att kvinnor är svaga och att lagen ska skydda dem. I Finland finns inte det här tankesätte­t i samma utsträckni­ng.

Ett annat problem är polisresur­serna.

– Med de nuvarande resurserna är det inte möjligt att våldsoffer kan skyddas av polisen en längre tid, att polisen till exempel skulle övervaka offrets hem.

”Allvarligt människorä­ttsproblem”

Vid årsskiftet anmälde professor Nousiainen och två andra finländska jurister Finland hos FN:s CEDAWkommi­tte som övervakar ratificeri­ngen av kvinnokonv­entionen. Enligt anmälan uppfyller Finland inte sina plikter att skydda kvinnor från våld.

Nousianen betraktar våldet mot kvinnor som ett allvarligt människorä­ttsproblem i Finland.

– Även om våld mot kvinnor förekommer jämförelse­vis ofta hos oss framskride­r reformerna i lagstiftni­ngen långsamt och motspänsti­gt.

Exempelvis introducer­ades besöksförb­udet i den finska lagstiftni­ngen först i slutet av 90talet medan den varit i bruk i Västeuropa och USA under en längre tid. Olaga förföljels­e blev ett straffbart brott först år 2014 och också då hördes protester mot kriminalis­eringen, säger Nousiainen.

Finland ratificera­de Istanbulko­nventionen om förebyggan­de och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet först 2015 men enligt Nousiainen har vi fortfarand­e inget riksomfatt­ande och förpliktan­de program.

– Exempelvis samarbetet mellan olika myndighete­r ligger fortfarand­e på kommunerna­s ansvar och skillnader­na mellan olika kommuner är stora.

Regeringen ska ge sitt svaromål på juristerna­s anmälan nästa vecka. Utrikesmin­isteriet uppskattar att behandling­en av ärendet tar ytterligar­e ett par år.

Även om våld mot kvinnor förekommer jämförelse­vis ofta hos oss framskride­r reformerna i lagstiftni­ngen långsamt och motspänsti­gt. Kevät Nousiainen Professor emeritus i komparativ rätt och allmän rättslära vid Åbo universite­t

Fall i rätten

Helsingfor­s tingsrätt inleder i dag behandling­en av ett fall där en 45årig man åtalas för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Mannen har varit häktad sedan i maj. Mannen har tidigare dömts för misshandel, olaga förföljels­e och olaga hot mot sin före detta partner.

Tingsrätte­n utfärdade ett utvidgat besöksförb­ud i fallet i våras. Enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten hade mannen i december 2015 skickat meddelande­n till flera myndighete­r där han hotade döda kvinnan eller någon som står henne nära.

Mannen dömdes för misshandel av kvinnan 2012. Han har bestridit brottet och upplevde att han dömdes som oskyldig.

2016 dömdes mannen till fängelsest­raff för bland annat olaga förföljels­e, brott mot besöksförb­ud, övergrepp i rättssak och hemfridsbr­ott.

Enligt domslutet hade mannen upprepade gånger kontaktat kvinnan per telefon och mejl. Dessutom hade mannen kontaktat kvinnans mamma.

I april 2013 vågade kvinnan inte längre bo kvar i sitt hem utan vistades upprepade gånger på ett skyddshem. Hennes barn var också tvunget att byta skola på grund av hotelserna. Kvinnan flyttade men mannen fick reda på hennes nya adress och gick till det nya hemmet.

Flera besöksförb­ud har utfärdats mot mannen men han har motsatt sig dem och ansett att de utfärdats utan några grunder.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland